Megnyitották Hawaii népszerű strandját, miután a fókabébit már nem szoptatja az anyja

2023. május 31. – 14:42

Másolás

Vágólapra másolva

Újra megnyitották a fürdőzők előtt a népszerű hawaii fürdőhely, Waikiki egy terjedelmes szakaszát, miután a szoptatás után elválasztották anyjától és máshova helyeztek egy ott született hawaii barátfókabébit – írta az MTI az AP hírügynökség alapján.

A Waikiki strand egy hosszú szakaszát a múlt hónapban kerítették el, hogy megvédjék az anyafókát, Kaiwit és pár napos kölykét, Paulanit. A természetvédelmi őrök éjjel-nappal felügyelet alatt tartották a lezárt részt, a Kaimana-strandot. A veszélyeztetett fókafaj nőstényei hat éve kezdték ellőhelyként használni a fehér homokos Kaimanát, a helyiek és a turisták körében is közkedvelt fürdőző- és napozóhelyet.

Tavaly egy kaliforniai turista túl közel ment egy fókához és borjához, és az anyaállat magával húzta a víz alá a hatvanéves fürdőzőt, sérüléseket okozva az arcán, a hátán és a karjain, ezért a hatóságok különösen nagy gondot fordítanak a biztonságra.

Már máskor is kerítettek el strandszakaszokat egy-egy fókabébi születése után, de még sosem zártak le olyan nagy területet, mint idén. A szoptató fókák harciasan védelmezik kölyküket, és a hatóságok azt tanácsolják a nyaralóknak, hogy amíg az anyák szoptatnak, inkább a tengerpart más strandjai közül válasszanak.

A Kaimana-strandon áprilisban született fókabébi az elmúlt hétvégén hagyta abba a szopást, ezután a természetvédelmi hatóságok egy titokban tartott helyre telepítették át. Paulani volt 2017 óta a negyedik fókabébi, amely a Kaimana-strandon jött világra. Kevesebb mint 1600 barátfóka él vadon, az emlősök megzavarása szabálysértésnek számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!