Bulikázott egyet a miniszterelnöki rezidencián a japán kormányfő fia, kirúgta az apja

2023. május 30. – 08:44

Másolás

Vágólapra másolva

Kisida Fumio japán miniszterelnök kirúgta legidősebb fiát, aki politikai ügyekért felelős titkári pozíciót töltött be a hivatalánál, miután olyan képek kerültek elő róla, amelyeken a barátaival a miniszterelnöki rezidencián buliznak – írja a Guardian.

A fotókat először egy japán hetilap közölte. A képek tavaly december 30-án készültek, a miniszterelnök fia, Sotaro tíz barátjával tartott magánbulit a miniszterelnöki rezidencián. A képeken a hivatalos rezidencia vörös szőnyeggel borított lépcsőjén pózolnak a fiatalok az újonnan kinevezett kabinetfőnökök csoportképeit imitálva (Sotaro középen, a miniszterelnök helyén pózol), de olyan fotók is készültek, amelyeken a sajtótájékoztatókon használt pódiumon bohóckodnak.

A közel százéves épület korábban csak a miniszterelnök irodájaként funkcionált, 2005-ben alakították át, hogy lakhatásra is alkalmas legyen, azóta a mindenkori miniszterelnök lakhat ott a hivatali ideje alatt.

A japán közvélemény felháborodott a képeken, Kisida pedig bejelentette, hogy a fiának le kell mondania a titkári pozíciójáról. A japán miniszterelnök hétfő este jelentette be, hogy Kisida Sotaro „tettei nem voltak megfelelőek”, ezért „leváltják és felelősségre vonják” egy másik, a miniszterelnökségen dolgozó titkárral együtt, aki szintén ott volt a bulin. A miniszterelnök azt is elismerte, hogy ott volt, amikor a vendégek megérkeztek, üdvözölte őket, de állítása szerint a bulin már nem maradt ott.

„Természetesen a fiam kinevezéséért egyedül én felelek” – tette hozzá. Sotaro 2020 márciusában kezdett el az apjának dolgozni személyi titkárként, tavaly októberben kapott politikai ügyekért felelős titkári pozíciót. Már akkor sokan összeférhetetlenségről és kivételezésről beszéltek, bár Japánban egyáltalán nem szokatlan, hogy a hivatalban levő állami vezetők a rokonaikat nevezzék ki fontos pozíciókra. Az országban ugyanis elég magas az „öröklődő” pozíciók száma.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a 32 éves Sotarót azzal vádolták meg, visszaél a pozíciójával. Idén januárban megrovásban részesült, miután városnéző kiruccanásokra indult a japán nagykövetség autóival Nagy-Britanniában és Párizsban, miközben az apját kísérte el a hivatali útjára. Londonban ráadásul egy luxusáruházba is betért, ahol a kabinet tagjainak vásárolt be a nem olcsó fajta szuvenírekből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!