Egy magyar tudós is javaslatokat ad majd az EU-nak, merre menjenek a kibocsátások

2023. május 26. – 13:34

Másolás

Vágólapra másolva

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Európai Tudományos Tanácsadó Testületet, benne egy magyar taggal fog konkrét javaslatokat tenni az európai jogalkotóknak és döntéshozóknak arról, hogy merre menjenek a kibocsátások az Európai Unióban, írja a Másfélfok.

A testületet az uniós klímasemlegességet törvénybe foglaló, 2021-ben elfogadott Európai Klímarendelet hozta létre, 15 tagja van, köztük van egy magyar, Eory Vera is.

A következő javaslatuk az unió 2040-es kibocsátási határértékekről június közepére várható, ezzel pedig iránymutatást adhatnak az Európai Bizottságnak, akinek erre vonatkozó javaslata csak jövőre várható.

A testület mandátuma ezen túl magában foglalja nem csak az Európai Bizottság által kidolgozott klímajogszabályok véleményezését, hanem a testület javaslatot is tehet az Unió jövendő klímaváltozással kapcsolatos politikájára.

Az Európai Unió 12 tagállamának van saját tudományos klímatestülete, ők a tagállami klímapolitikát és a jogállamot véleményezik. És bár Magyarországnak is van klímatörvénye, az mindössze egy oldalas jogszabály, abból a Másfélfok szerint hiányzik a megvalósulást garantálni hivatott klímakormányzati struktúra, és nincs független magyar klímatanács sem az országban.

2021-ben az Európai Unió 27 tagállama adta a világ szén-dioxid kibocsátásainak a 7,33 százalékát, azaz ez unió, benne Magyarországgal, továbbra is a világ egyik legnagyobb üvegházhatású-gázkibocsátója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!