Merényletet terveztek II. Erzsébet ellen az 1983-as amerikai útján

2023. május 26. – 08:22

Merényletet terveztek II. Erzsébet ellen az 1983-as amerikai útján
II. Erzsébet és Fülöp herceg látogatása a Yosemite Nemzeti Parkban 1983-ban – Forrás: Tom Graham via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Egy férfi azt tervezgette, hogy merényletet hajt végre II. Erzsébet ellen, amikor a királynő 1983-ban az Egyesült Államokba látogatott. Ez derült ki azokból az iratokból, amiket az FBI most osztott meg a királynő amerikai útjairól a nyilvánosággal.

Az egész történet ott kezdődött, hogy volt egy rendőr, aki szeretett gyakran megfordulni egy San Franciscó-i ír kocsmában. Itt ismerkedett meg egy férfival, aki végül egyszer azzal hívta fel, hogy bosszút akar állni a lányáért akit „Észak-Írországban gumilövedékkel öltek meg”.

Mivel alig egy hónap volt addig, hogy II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg Kaliforniába utazzon, a rendőr figyelmeztette az esetről az FBI-t. Ők pedig most az irataikban erről azt írták, a férfi azt tervezte, vagy ledob a Golden Gate hídról valamilyen tárgyat a Britannia királyi hajóra, amikor az a híd alatt hajózik át épp, vagy akkor próbálná meg megölni a királynőt, amikor az a Yosemite Nemzeti Parkba látogat.

A titkosszolgálat a fenyegetésre válaszul azt tervezte, hogy lezárják a járdákat a hídon, amíg a hajó elmegy alatta, arról viszont nem tudni, hogy milyen biztonsági intézkedéseket tettek a nemzeti parkban. Mindenesetre a vizit megtörtént.

II. Erzsébet 1983-as amerikai útja pont az észak-írországi zavargások közepette kiélezett feszültségek idején történt. Alig pár évvel korábban Fülöp herceg nagybátyját, Lord Mountbattent (Lajos Ferenc battenbergi herceget) az IRA, az Ír Köztársasági Hadsereg nevű terrorszervezet robbantotta fel.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!