2022-ben rekordmagas volt a Nagy-Britanniába letelepedők száma

2023. május 25. – 14:21

Másolás

Vágólapra másolva

Rekordot döntött tavaly a Nagy-Britanniában letelepedő bevándorlók száma: brit statisztikai hivatal (ONS )adatai szerint

2022-ben 1,16 millióan telepedtek át külföldről Nagy-Britanniába, ugyanakkor tartós kivándorlás céljából 557 ezren távoztak

– írja az MTI.

Az ONS kimutatta azt is, hogy az új bevándorlók közül 151 ezren az Európai Unióból érkeztek, 202 ezer EU-állampolgár viszont távozott, így nettó 51 ezerrel csökkent tavaly a Nagy-Britanniában élő uniós polgárok száma.

A legtöbben, 925 ezren az Európai Unión kívüli országokból érkeztek, főleg munkavállalás céljából. Az EU-n kívüli térségből Nagy-Britanniába áttelepülők száma egy év alatt 287 ezerrel emelkedett a kimutatás szerint.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az EU-ból, a kormány azóta új, pontozásos bevándorlási szabályozást honosított meg, és a törekvéseik között szerepel a bevándorlás csökkentése is.

Suella Braverman brit belügyminiszter nemrég arra szólította fel a brit vállalatokat, hogy igyekezzenek brit munkavállalóknak képzést nyújtani olyan szakmákban, amelyekben a krónikus munkaerőhiány miatt jelenleg csak külföldiekkel lehet betölteni az állásokat. A brit szakmai szervezetek ugyanakkor régóta folyamatosan figyelmeztetik a kormányt arra, hogy a munkaerőhiány elsődleges oka az EU-munkavállalók folyamatos elvándorlása a Brexit miatt.

A minap jelentették be azt az új szabályt is, miszerint 2024 januárjától azok a diákok, akik az Egyesült Királyságban folytatják tanulmányaikat, nem vihetik magukkal a családjaikat. Ugyanis az utóbbi időben a diákokkal érkező hozzátartozók száma, így az országba érkező bevándorlók száma a többszörösére nőtt.

A londoni belügyminisztérium ugyancsak csütörtökön ismertetett friss statisztikája szerint az idei első negyedév végéig 7,22 millió letelepedési kérelem érkezett a brit hatóságokhoz. A lista élén a román állampolgárok állnak 1,48 millió beadvánnyal, a Nagy-Britanniában élő magyarok közül március végéig 174 910-en kérelmeztek letelepedett státust a brit belügyminisztériumtól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!