Elektronikus agyi implantátumok segítségével ma már újra jár egy lebénult férfi

2023. május 24. – 20:32

Másolás

Vágólapra másolva

Elektronikus agyi implantátumok segítségével ma már újra jár egy lebénult férfi. A hollandiai Gert-Jan Oskam egy tizenkét évvel korábbi biciklibaleset óta mozgásképtelen volt, írja a BBC cikke alapján az MTI. Az agyi implantátumok a gerincén lévő második implantátumon keresztül vezeték nélkül továbbítják az agyi elektromos jeleket a lábba. „Úgy érzem magam, mint egy kisgyerek, aki újra járni tanul” – mondta Oskam a BBC-nek. A férfi most már állni és lépcsőzni is tud.

A Natura című folyóiratban ismertetett fejlesztés svájci kutatók munkája. Az implantátumok beültetését végző idegsebész a Laussane-i Egyetem professzora Jocelyn Bloch, aki szerint a rendszer még mindig az alapkutatás stádiumában van, és sok év választja el attól, hogy elérhetővé váljon a lebénult betegek számára, de csapatával azon dolgoznak, hogy a fejlesztés a lehető leghamarabb eljusson a laboratóriumból a klinikákra.

Gert-Jan Oskamot 2021 júliusában műtötték meg. Bloch professzor két kör alakú, öt centiméter átmérőjű lyukat vágott koponyája mindkét oldalán, az agynak a mozgás irányításában részt vevő területei felett. Ezután két korong alakú implantátumot helyezett be, amelyek vezeték nélkül továbbítják az agyi elektromos jeleket a fején lévő sisakhoz rögzített két érzékelőhöz.

A svájci csapat kifejlesztett egy algoritmust, amely ezeket a jeleket lefordítja a lábizmok mozgatására szolgáló utasításokká egy második implantátumon keresztül, amelyet Gert-Jan Oskam gerincvelője körül helyeztek el, és amelyet Bloch professzor a járásért felelős idegvégződésekhez kapcsolt. Oskam, akinek korábban csak gerincimplantátuma volt, néhány hetes edzés után már járókeret segítségével is képes volt felállni és járni.

Az új rendszer azonban nem használható folyamatosan. Ehelyett a betegek a felépülés részeként hetente néhányszor egy-egy órán át trenírozzák vele izmaikat. A begyakorolt mozgások bizonyos szinten a rendszer kikapcsolása után is fennmaradnak, ami arra utalhat, hogy a sérült idegek regenerálódnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!