A világ leghosszabb előregyártott tenger alatti alagútja épül Dánia és Németország között

2023. május 24. – 16:02

Másolás

Vágólapra másolva

Körülbelül 2000 munkás dolgozik a világ leghosszabb előregyártott alagútján, ami Dániát és Németországot köti majd össze. A Balti-tenger alatt húzódó alagút a Fehmarnbelt-kapcsolat névre keresztelt uniós terv része. Az alagúttal lényegesen csökken majd az utazási idő a két ország között, a vonattal utazóknak például két órával kevesebbet kell majd utazniuk.

A Deutsche Welle új riportjából az is kiderül, hogy a tervek szerint két alagút épül a vonatoknak, illetve szintén két cső az autósoknak. Gerhard Cordes gyártási igazgató azt mondja, hogy a bevett módszerekkel ellenben, az előregyártott alagút elemeit egy öntéssel betonozzák, azaz nem külön-külön betonozzák a csövek oldalát, alját és tetejét. Cordes szerint így elkerülhető az, hogy a hőmérsékleti feszültségek miatt repedések keletkezzenek a csöveken. A betonozás és szükséges tesztek után a csöveket tengerbe süllyesztik majd, és 30 méter mélyen fogják egymáshoz illeszteni őket.

A megaprojekt, amelynek tervezése 20 évvel ezelőtt kezdődött, a dán oldalon már javában zajlik, az ott dolgozó munkásokk az alagút bejáratán dolgoznak. Németországban azonban különböző perek miatt csak 2021-ben kezdődtek meg az építkezések. A Dániát és Németországot összekötő alagút a tervek szerint 2029-ben készül el, az útdíj autónként 73 euróba fog kerülni.

A videó a Deutsche Welle és a Telex együttműködésének keretében jelent meg.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!