A cigisdobozokról ismerős egészségügyi figyelmeztetés kerül az alkoholos italok címkéjére Írországban

2023. május 22. – 19:22

Másolás

Vágólapra másolva

Írországban átfogó egészségügyi figyelmeztetést tartalmazó címkékkel fogják ellátni a jövőben az alkoholos italokat – írj az MTI. Az erről szóló jogszabályt hétfőn írta alá Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter. A szabályozás három év múlva lép hatályba felkészülési időt engedve a vállalkozásoknak.

A címkén a jövőben szerepelnie kell, hogy az alkoholos italok fogyasztása egyebek között daganatos megbetegedéseket, májkárosodást okozhat, illetve fel kell hívni a figyelmet a terhesség alatti alkoholfogyasztás veszélyeire. Mindemellett fel kell tüntetni az ital alkohol- és kalóriatartalmát. Ezeknek egy része már most is szerepel a legtöbb ital üvegén, dobozán. Más országokban is léteznek hasonló figyelmeztetések a címkéken, azonban Írország ezeknél jóval átfogóbb szabályozásra törekszik.

„A törvény célja, hogy a felhasználók jobban értsék az alkoholtartalommal és az alkoholfogyasztással járó kockázatokkal. Üdvözlöm, hogy a világon első országként teszünk ilyen lépést”

– hangsúlyozta Donnelly.

Mint mondta, a törvény összhangba fogja hozni az alkoholos italokat a többi élelmiszer és italtermék csomagolására vonatkozó szabályozásával, amiken már egyébként is fel vannak tüntetve egészségügyi információk és kockázatok.

Írország több kereskedelmi partnere is jelezte fenntartásait a szabályozással kapcsolatban az Európai Bizottságánál. Kilenc EU-tag, köztük Franciaország kedvezőtlen véleményt fogalmazott meg a dublini elképzeléssel szemben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!