Volt kijevi nagykövet: Még nem merítettünk ki minden lehetőséget egy Orbán–Zelenszkij-tárgyalás megszervezésére

2023. május 20. – 07:54

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyot lendítene az ukrán–magyar kapcsolatokon egy Orbán–Zelenszki-tárgyalás, de egyelőre nem sikerült egy ilyen találkozót előkészíteni sem – derült ki Íjgyártó István meghatalmazott kijevi nagykövet Magyar Nemzetnek adott interjújából.

Íjgyártónak 2022-ben járt le a megbízatása, és a nagykövet leváltásáról novemberben nyilatkozott Szijjártó Péter külügyminiszter, ám egyelőre nem nevezett ki senkit a helyére. Most Íjgyártó a „rendkívüli és meghatalmazott nagykövet” Kijevben.

Az ukrán–magyar kapcsolatokról azt mondta, hogy 2018-as kinevezése után gyakran bekérették az ukrán külügyminisztériumba, de ezek a beszélgetések általában kevésbé kemény hangnemben zajlottak, mint ahogy azt a sajtó tálalta.

„Sok helyen jártam Ukrajnában, de soha semmilyen magyarellenességet nem tapasztaltam. A magyarellenes érzelmeket sajnos a propagandamédia táplálja”

– jelentette ki a beregszászi születésű Íjgyártó, hozzátéve, hogy szerinte a magyarokkal szembeni feszültséget „bizonyos külföldi érdekek kiszolgálására gerjesztik”. Ennek ellenére a volt nagykövet bírálta az ukrán kormányok kisebbségekhez való hozzáállását, szerinte az ukrán kormány nem tett meg mindent a kisebbségek elfogadtatásáért.

Amikor egy lehetséges Orbán–Zelenszkij-tárgyalásról kérdezték, Íjgyártó egy ukrán–magyar kisebbségi vegyes bizottságról és gazdasági vegyes bizottságról beszélt. Szerinte ezeknek az üléseit vagy nem sikerült összehozni, egyszer pedig az ukrán fél mondta le a találkozót.

Kifejezetten egy háborús helyzet miatti találkozó eshetőségéről nem beszélt, bár hozzátette, hogy „számtalan olyan eszköz áll rendelkezésre, amelyet nem merítettünk ki, de előkészítenének egy legfelsőbb szintű találkozót”.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!