Letartóztatták a férfit, aki Pókember-maszkban kalapáccsal ütötte a BBC-székház egyik szobrát

2023. május 20. – 17:08

Letartóztatták a férfit, aki Pókember-maszkban kalapáccsal ütötte a BBC-székház egyik szobrát
Egy tüntető kalapáccsal és vésővel üti Eric Gill Prospero és Ariel-szobrát a BBC-székházánál – Fotó: Jonathan Brady / PA Images / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Frissítés – 22:52:

Letartóztatták a férfit, aki Pókember-maszkban, kalapáccsal vert egy szobrot a BBC székházán. Helyi idő szerint este hat körül jött le a szobrot körülvevő állványzatról, a rendőrök azonnal előállították.

A Pókember-maszkos férfi szombat reggel megmászta a londoni BBC-székház mellett felállított állványzatot, és kalapáccsal ütötte Eric Gill Prospero és Ariel-szobrát – írja a BBC. A rendőrség negyed ötkor kapott egy bejelentést, hogy egy férfi felmászott a szoborhoz.

A rendőrség szóvivője azt mondta, hogy nem tudták letartóztatni a férfit, mert nem tudtak hozzáférni. A tüntető reggel hétkor már az állvány korlátjához támaszkodva kiabált a rendőrökkel, 11:30-kor pedig a korlátnak támaszkodva pihent, miközben a rendőrök a felállított kordon mellől, tehetetlenül nézték.

Sokan követelték már, hogy a szobor lekerüljön az épületről, tavaly pedig szintén kalapáccsal verték – a restaurálás miatt húztak fel köré állványzatot. Eric Gill 1882-ben született, és több szobra is látható a brit főváros fontosabb épületein.

A tüntető az állványnak dőlve kiabált a rendőrökkel – Fotó: Jonathan Brady / PA Images / Getty Images
A tüntető az állványnak dőlve kiabált a rendőrökkel – Fotó: Jonathan Brady / PA Images / Getty Images

1940-ben halt meg, 1989-ben pedig megjelent egy életrajz róla, aminek szerzője nyilvánosságra hozta a művész naplóbejegyzéseit, amiben leírta, hogyan erőszakolta meg két idősebb lányát, valamint beszámolt a húgával folytatott, vérfertőző viszonyáról és arról, hogyan erőszakolta meg a kutyáját.

A BBC egyelőre nem tervezi eltávolítani a szobrot, de a tervek szerint a restaurálás végén elhelyeznek mellette egy QR-kódot, amit ha valaki beszkennel, megtudhatja ezeket a részleteket Gillről. A BBC kulturális részlegének szerkesztője, Katie Razzall azt mondta, hogy Gill egy rendkívül sikeres és híres szobrász és művész volt, akinek karrierje felveti a kérdést, hogy egy alkotás értékelésekor figyelembe kell-e venni az alkotó jellemét. Az eredeti restaurálás június 19-én fejeződött volna be.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!