Minden korábbinál részletesebb felvételeket készítettek a Titanic roncsáról

2023. május 17. – 09:59

Másolás

Vágólapra másolva

Mélytengeri térképezéssel készítették el a Titanic roncsának első teljes digitális felvételét - írja a BBC.

Az Atlanti-óceánban 3800 méter mélyen fekvő hajóroncsról készült új, részletes felvételek segíthetnek rekonstruálni, hogy pontosan mi történt az 1912-es katasztrófa idején, amikor több mint 1500 ember halt meg, miután a Southamptonból New Yorkba tartó hajó első útja során egy jéghegynek ütközött.

„Még mindig vannak kérdések, alapvető kérdések, amelyekre választ kell adni a hajóval kapcsolatban” – mondta Parks Stephenson, a Titanic kutatásával foglalkozó szakértő a BBC-nek.

Stephenson szerint a 3D-s modell „az egyik első nagy lépés a Titanic történetének bizonyítékokon – és nem spekulációkon – alapuló kutatása felé”. Eddig például azt sem lehetett minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy a hajó hogyan és melyik oldalával ütközött neki a jéghegynek.

A Titanicot a roncs 1985-ös felfedezése óta alaposan feltárták, de az óceán mélyén eddig csak a hajó egyes részeiről tudtak képeket készíteni.

Az új felvétel teljes egészében megörökíti a roncsot. A hajó két részből áll, az orr és a tat mintegy 800 méterrel van egymástól elválasztva. A széttört hajót hatalmas törmelékmező veszi körül.

A szkennelést 2022 nyarán végezte el a Magellan Ltd, egy mélytengeri térképező cég és az Atlantic Productions, amely dokumentumfilmet készít a projektről.

A tengeralattjárók, amelyeket egy erre szakosodott hajó fedélzetén lévő csapat távolról irányított, több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével.

Több mint 700 000 felvételt készítettek minden szögből, és pontos 3D-s rekonstrukciót készítettek.

Gerhard Seiffert, a Magellan munkatársa a lapnak elmondta, hogy ez volt a legnagyobb víz alatti szkennelési projekt, amelyet valaha is végrehajtottak.

„A közel 4000 méteres mélység kihívást jelent, ráadásul áramlatok is vannak a helyszínen – és nem szabad hozzányúlnunk semmihez, nehogy kárt tegyünk a roncsban” – magyarázta.

A szkennelés olyan aprólékos, hogy a felvételekről a hajócsavarok sorozatszámát is le lehet olvasni. De nem csak a hajó részletei, a környezetében szétszóródott tárgyak is megjelennek a felvételeken: például a hajóról származó díszes fémművek, szobrok, cipők és bontatlan pezsgősüvegek is.

A képeket és a hajóroncs rekonstrukciójáról készített videófelvételt a BBC oldalán lehet megnézni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!