Drága poén: megsértette a hadsereget egy kínai komikus, kétmillió dolláros bírságot kapott az őt képviselő cég

2023. május 17. – 13:24

Másolás

Vágólapra másolva

A kínai hatóságok szerint egy komikus megsértette a kínai hadsereg becsületét, ezért kétmillió dolláros (közel 700 millió forintos) büntetést kell fizetnie a humoristát képviselő szórakoztatóipari cégnek – írja a CNN.

Li Hao-si, művésznevén House múlt hétvégén Pekingben két műsorában is elsütött egy ártatlannak tűnő poént, amin a közönség nagy része nevetett, valaki azonban feljelentést tett: a feljelentő szerint Li Hao-si megsértette a Népi Felszabadító Hadsereg becsületét azzal, hogy a katonaság hivatalos mottóját sütötte el a viccben.

Miután felkeltette a hatóságok figyelmét, Li lemondta az összes fellépését, az őt képviselő szórakoztatóipari cég, a Shanghai Xiaoguo Culture Media pedig bocsánatkérést adott ki.

Li hétfőn a kínai közösségi médiás felületen, a Weibón is bocsánatot kért. „Vállalom az összes felelősséget, lemondom az összes fellépésemet, hogy mélyen elgondolkodjak és átneveljem magam” – írta.

És hogy mi volt a poén, ami ennyire kiverte a biztosítékot?

Az, hogy Li örökbe fogadott egy kóbor kutyát, miután Sanghajba költözött, és elmesélte, hogy arról, ahogy a két kutya megkergetett egy mókust, „nyolc szó jutott az eszébe”.

A nyolc szó: „Fine style of work, capable of winning battles”, azaz „Finom munkastílus, ami képes csatákat nyerni”.

Ez a Népi Felszabadító Hadsereg hivatalos mottója. A mondatot először 2013-ban használta Hszi Csin-ping kínai államfő, aki egyben a hadsereg főparancsnoka is. Azóta nagyjából minden hivatalos ünnepségben és a kínai állami médiában is rendszeresen elhangzik.

Szerdán a pekingi városi kulturális és turisztikai hivatal közleményében azt írta:

„Soha nem fogjuk megengedni, hogy bármely társaság vagy magánszemély a főváros színpadán önkényesen rágalmazza a Népi Felszabadító Hadsereg dicsőséges képét, soha nem fogjuk megengedni, hogy az emberek katonák iránti mély érzéseit megbántsák, és soha nem fogjuk megengedni, hogy komoly témákból szórakozást csináljanak.”

A hatóság nem értékelte elégségesnek a Shanghai Xiaoguo Culture Media bocsánatkérését sem, a cég leányvállalatát 1,91 millió dollárra bírságolták, és további 189 ezer dollár „illegális nyereségtől is megfosztották” – ez minden bizonnyal Li múlt hétvégi két fellépésének bevétele.

A céget – ami nem mellesleg az ország egyik legnagyobb stand-up comedy show-gyártója – határozatlan időre felfüggesztették a fővárosi fellépések megtartásától is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!