Kína kémkedés miatt életfogytiglani börtönre ítélt egy idős amerikai állampolgárt

2023. május 15. – 10:15

Másolás

Vágólapra másolva

Egy 78 éves amerikai állampolgárt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt egy kínai bíróság kémkedés vádjával - írja a CNN.

A hongkongi John Shing-Wan Leungot 2021. április 15-én vették őrizetbe az állambiztonsági hatóságok a Csiangszu tartománybeli Szucsuban. Hétfőn a szocsui bíróság kémkedés miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte.

A bíróság szűkszavú közleményéből nem derül ki, hogy pontosan mivel vádolták meg, és a bírósági eljárásról sem közölt részleteket.

Az Egyesült Államok pekingi nagykövetsége hétfőn közölte, hogy tud Leung elítéléséről.

„A külügyminisztériumnak nincs nagyobb prioritása, mint az amerikai állampolgárok biztonságának garantálása a tengerentúlon. Adatvédelmi megfontolások miatt további kommentárt nem fűzünk az ügyhöz” – mondta az amerikai nagykövetség szóvivője a CNN-nek adott nyilatkozatában.

Peking és Washington diplomáciai kapcsolatai mélyponton vannak, amit az is mutat, hogy egyre több, Leunghoz hasonló kettős állampolgár kerül a kémkedés elleni egyre szélesebb körű fellépés kereszttüzébe.

Márciusban a kínai hatóságok kémkedés gyanújával őrizetbe vették az Astellas Pharma egyik japán alkalmazottját Pekingben – ez volt a 17. japán állampolgár, akit a kémelhárítási törvény 2014-es bevezetése óta őrizetbe vettek Kínában.

A múlt hónapban Kína módosította a kémelhárításról szóló törvényét. Az új jogszabály – amely július 1-jétől lép hatályba – a kémkedés fogalmát az államtitkokról és a hírszerzésről kiterjesztette a „nemzetbiztonsággal és nemzeti érdekekkel kapcsolatos dokumentumok, adatok, anyagok vagy tárgyak” fogalmára is, valamint az állami szervek vagy a kritikus információs infrastruktúra elleni kibertámadásokra is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!