Megölték Afrika egyik legidősebb oroszlánját

2023. május 14. – 13:04

Másolás

Vágólapra másolva

Zsákmány után kutatva ment be egy kenyai állattartó telepre Loonkiitó, Afrika egyik legidősebb oroszlánja szerdán éjjel, ám onnan már nem jött ki, a 19 éves oroszlánnal ugyanis végzett az állattartó telep tulajdonosa – számolt be a hírről természetvédőkre hivatkozva a CNN.

Ő volt „a legidősebb hím oroszlán ökoszisztémánkban és valószínűleg egész Afrikában” – közölte a Facebookon a Lion Guardians szervezet, amely szerint Loonkiito a rugalmasság és az együttélés szimbóluma volt. „Mi, a Lion Guardians kiváltságosnak érezzük magunkat, hogy tanúi lehettünk életének és örökségének” – tették hozzá.

A szervezet szerint a helyi közösségeknek köszönhető, hogy az utóbbi időben az idősebb vadon élő oroszlánok hosszú életet élnek egy olyan tájon, ahol „egy évtizeddel ezelőtt nem volt olyan oroszlán, amelyik 10 éves koránál tovább élt volna”.

A WWF honlapja szerint az elmúlt 50 évben az energia- és anyagigény drámai növekedése miatt az emberek és az oroszlánok folyamatosan versengenek a helyért és az erőforrásokért, írja a CNN. Az oroszlánok messzire utaznak, néha a védett területeken kívülre is elmerészkednek, hogy zsákmányt keressenek, amikor a táplálékforrásuk csökken, és veszélyt jelenthetnek az emberi közösségekre, amikor az emberek jószágaira vadásznak. A gazdák ilyenkor gyakran megölik őket megtorlásként vagy elővigyázatosságból – ez történhetett Loonkiitóval is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!