Ferenc pápa: Csak a gazdagok engedhetik meg maguknak a családalapítást Olaszországban

2023. május 12. – 11:58

Másolás

Vágólapra másolva

A gyerekvállalás „titáni erőfeszítés” Olaszországban, amelyet csak a gazdagok engedhetnek meg maguknak – mondta Ferenc pápa pénteken. A pápa beszédében arra figyelmeztetett, a „kegyetlen szabadpiaci feltételek” akadályozzák a fiatalokat a családalapításban – írja a Reuters.

Az MTI beszámolója szerint a római katolikus egyház vezetője az „SOS, érjük el az 500 ezret” című konferencián szólalt fel Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mellett. A rendezvény elnevezése arra utal, hogy 2030 és 2032 között évi félmillió gyermek születését szeretnék elérni Olaszországban. Utoljára 2008-ban született több mint 500 ezer gyermek az országban, számuk tavaly már 393 ezerre csökkent.

Ferenc pápa Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mellett mond beszédet egy római konferencián 2023. május 12-én – Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto / AFP
Ferenc pápa Giorgia Meloni olasz miniszterelnök mellett mond beszédet egy római konferencián 2023. május 12-én – Fotó: Massimo Valicchia / NurPhoto / AFP

Beszédében a pápa kijelentette, a születések kérdése mindenki számára központi jelentőségű, Olaszország és Európa jövőjét is tekintve. Hozzátette, a gyermekek születése a legfontosabb mutató annak felmérésére, hogy egy népben mekkora a remény.

„Ha kevesen születnek, azt jelenti, hogy kevés a remény, és ez nemcsak gazdasági és társadalmi következményekkel jár, hanem a jövőbe vetett bizalmat aknázza alá” – szögezte le.

„A stabil munkahely megtalálásának nehézségei, a munkahely megtartásának nehézségei, a megfizethetetlenül drága lakások, az egekbe szökő bérleti díjak és az elégtelen bérek valódi problémák” – mondta a pápa az olasz miniszterelnök mellett ülve.

„A szabad piac a szükséges korrekciós intézkedések nélkül vadállattá válik, és egyre súlyosabb helyzeteket és egyenlőtlenségeket teremt” – tette hozzá.

A pápa kiemelte a fiatal nők nehézségeit, amikor a karrier és az anyaság között kell választaniuk, vagy amikor a családgondozás terheit hordják vállukon, főleg idős vagy nem önellátó családtagok esetében.

A pápa kijelentette, a hátunk mögött kell hagyni a demográfiai telet, és ez kizárólag szemléletváltással lehetséges: „a család nem a probléma, hanem a megoldás részét képzi. Ne adjuk át magunkat a szürkeségnek és a steril pesszimizmusnak” – jelentette ki.

„Nem fogadhatjuk el passzívan, hogy oly sok fiatal küzd a családalapítás álmának megvalósításával, és ezért kénytelenek lejjebb tenni a vágyaik mércéjét. Beérik a középszerű pótlékokkal: pénzt keresnek, karriert hajszolnak, utaznak, és féltékenyen őrzik a szabadidejüket” – mondta.

Felidézte azt, hogy legutóbbi audienciáján egy nő áldást kért tőle a „gyermekére”, és felemelte a kutyáját. „Elvesztettem a türelmemet, és megdorgáltam őt, mondván, hogy sok gyermek éhezik, és te egy kutyát hozol nekem” – mondta.

A rendezvényen Giorgia Meloni miniszterelnök is felszólalt.

Ő arról beszélt, kormánya olyan nemzetet akar, amelyben apának vagy anyának lenni nem „divatjamúlt”, hanem elismert érték. „Olyan nemzetet akarunk, melyben nem számít botrányosnak kijelenteni, hogy a gyermek egy férfitól és egy nőtől születik, nem számít tabunak, hogy az anyaság nem eladó, hogy a méhet nem lehet bérbe venni, és hogy a gyerekek nem bolti áruk, akiket polcról lehet kiválasztani, mint egy szupermarketben, vagy lecserélni, ha észreveszed, hogy mást szerettél volna” – mondta.

Meloni hangsúlyozta, hogy tavaly októberben megalakult kormánya első perctől kezdve a születéseket és a családokat helyezte összes politikai döntése középpontjába. „Azt akarjuk, hogy Olaszországnak ismét legyen jövője, egy jobb jövőbe vesse reményét és bizalmát a jelenlegi bizonytalan jelennel szemben” – tette hozzá a miniszterelnök, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke.

Meloni kifejtette, segélyek helyett gyakorlati segítséget kell nyújtani. Hozzátette, a gyermekvállalás nem kizárólag az anyagi lehetőségektől függ, hanem attól, hogy a társadalom mennyire képes életerősnek érezni magát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!