Állampolgári jogaiktól is megfosztanák az adócsaló ultragazdagokat Franciaországban

2023. május 9. – 20:46

Másolás

Vágólapra másolva

A francia kormány kedden jelezte, hogy szigorúbban kíván fellépni az adócsalások ellen, mindenekelőtt az „ultragazdagokra” és a multinacionális vállalatokra koncentrálva, enyhítve ugyanakkor a „nyomást a középosztályon” – írta az MTI.

„Az a cél, hogy az erőfeszítést az ultragazdagokra, a multinacionális vállalatokra koncentráljuk, miközben enyhítjük a nyomást a középosztálybelieken, a kisvállalatokon annak érdekében, hogy egy kis levegőhöz jussanak” – fogalmazott Gabriel Attal költségvetési miniszter a France Inter közrádióban.

A Le Monde című napilapban megjelent interjúban a tárcavezető kiemelte, hogy a program a franciák „igazságérzetére” adott válasz. Gabriel Attal a szankciók szigorítására készül „a legnagyobb adócsalások esetében” – például a külföldön eltitkolt vagyonoknál –, mert ez szerinte „nem állampolgári cselekedet”. A miniszter jelezte, hogy ilyen esetekben a büntetés az állampolgári jogoktól való többéves megfosztás is lehet, valamint az adókedvezményekre való jogosultságot is elveszthetik az adócsalók. A kormány az elképzeléseit ugyanakkor először alkotmányossági vizsgálat alá veti az államtanácsnál.

A miniszter tájékoztatása szerint első lépésként 2027-ig 25 százalékkal fog emelkedni az adóellenőrzések száma a legjelentősebb vagyonok esetében.

A tőzsdén jegyzett száz legjelentősebb társaság kétévenként számíthat adóellenőrzésre. Mostanig a nagyvállalatok számára nem volt meghatározva az adóellenőrzések ideje – emlékeztetett a miniszter. Gabriel Attal azt is elmondta: a kormány 1500 új munkahelyet hoz létre 2027-ig az adócsalás elleni küzdelem hatékonyabbá tétele érdekében.

Egy adóügyi hírszerzési hivatalt is létrehoz a kormány, ebben mindegy száz kiemelt ügynök fog dolgozni a nemzetközi adócsalások leleplezése érdekében. Lehetőségük lesz lehallgatásokra, adatgyűjtésre nem együttműködő államok vagy területek megfigyelésekor, mint például Panama vagy a Bahama-szigetek – mondta a miniszter, aki jelezte, hogy mindezzel párhuzamosan „a kisebb adófizetőkön csökkenni fog a nyomás”, és az adóhivatal inkább az adórendezést fogja előnyben részesíteni „az első tévedés automatikus megbüntetése helyett”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!