Volt, nincs – pillanatok alatt eltűnt egy lebontásra ítélt völgyhíd Németországban

2023. május 8. – 13:31

Volt, nincs – pillanatok alatt eltűnt egy lebontásra ítélt völgyhíd Németországban
Fotó: Ronald Wittek / EPA / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Felrobbantották a németországi A45-ös autópálya Rahmede-völgy fölött átívelő szakaszát az észak-rajna-vesztfáliai Lüdenscheidben vasárnap, írja az MTI. A viadukton elvégzett statikai vizsgálat megállapította, hogy a híd szerkezete tönkrement, repedéseket, rozsdásodást találtak rajta, és az anyaga is vetemedett. Szakértők így a teljes bontás mellett döntöttek. Az Euronews videóján látható, hogyan is történt mindez, szinte egy szempillantás alatt.

A 453 méter hosszú Rahmede-völgyi híd 17 ezer tonnát nyomott, hetven méteres magasságban kötötte össze az A45-ös két szakaszát. Körülbelül százötven kilogrammnyi robbanóanyagot használtak fel a megsemmisítéséhez. A bontás során keletkezett törmeléket június 10-ig el kell távolítani a helyszínről.

A hatvanas években épült, mára veszélyessé vált hidat 2021. december 2-án teljesen lezárták a forgalom elől. Utódját öt éven belül tervezik megépíteni.

A németországi autópálya-hálózat 13 ezer kilométernél is hosszabb. Az A45-ös Dortmundot és Aschaffenburgot köti össze, hossza 257 kilométer.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!