276 nap után sikeresen landolt egy kínai űrhajó

2023. május 8. – 11:56

Másolás

Vágólapra másolva

Sikeresen visszatért a Földre Kína többször használatos, személyzet nélküli űrhajója hétfőn. Az űrhajó 276 napos keringést követően a tervezett időben és az eredeti terv szerinti leszállóhelyen, az északnyugat-kínai Csiucsüan űrközpont területén ért földet. Az űreszköz küldetését az állami Hszinhua hírügynökség eredményesnek minősítette, a kísérletet pedig fontos áttörésnek nevezi a többször használható űrhajók területén végzett technológiai kutatások folyamatában. A cél, hogy minél alkalmasabb és költséghatékonyabb megoldást találjanak a többszöri oda-vissza utak kivitelezésére, az űr békés célú felhasználására, írja az MTI.

A kutatás részleteiről, arról, hogy 2022 augusztusától az űrhajó merre és a Földtől milyen távolságban járt, milyen műszaki megoldásokat teszteltek, nem közöltek információt, az űreszköz fotóját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

2021-ben egy – feltehetően – hasonló kísérlet részeként egy kínai űrhajó megközelítette a Föld légkörének és űr kezdetének határát, majd visszatért. Akkor annyit közöltek, hogy az űrhajó horizontálisan ért földet, de az eseményről akkor sem adtak kimerítő tájékoztatást.

Felmerült, hogy Peking olyan űrhajó fejlesztésén dolgozik, mint az amerikai légierő X-37B típusú autonóm űrrepülőgépe, amely akár éveken át is a pályán maradhat. A személyzet nélküli, újrahasználható X-37B 900 napos keringést követően 2022 novemberben tért vissza a Földre hatodik, egyben utolsó küldetéséből.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!