Sürgősségire került egy ráktúlélő, akinek egy torontói akupunktúrás akarta visszanöveszteni a pajzsmirigyét

2023. május 6. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

S.K legyőzte a rákot, majd 17 évvel később ismét kórházba került, miután azt ígérték neki, hogy az akupunktúrás kezelés visszanöveszti a betegsége miatt elvesztett pajzsmirigyét, de ez csak akkor sikerült, ha abbahagyja a pajzsmirigy gyógyszerek szedését – számol be erről a CBC News.

A beteg – akire a lap csak S.K-ként hivatkozik – 2020 februárjában kezdett el járni a Toronto közelében dolgozó akupuntkúráshoz, Kyung Chun Ohhoz. Ő azt tanácsolta S.K-nak, hogy a siker érdekében hagyjon fel a gyógyszereivel, ami miatt S.K-nál fáradékonyság, beszédzavar, homályos látás, fülcsengés és sárgaság alakult ki.

S.K mindezt jelezte az akupunktúrás felé, aki azt mondta neki, hogy mindez annak a mellékhatása, hogy a terápia működik, és növekszik a pajzsmirigye. S.K azonban csak egyre rosszabbul lett, majd 2020 júniusában pajzsmirigy-alulműködéssel került egy kórház sürgősségi osztályára, ahol két hetet töltött. Kezelőorvosa szerint S.K-nak minden fontosabb szerve károsodott, és minden bizonnyal meghalt volna, ha nem kezdi el újra szedni a gyógyszereit.

Az eset után az akupuntkúrás ellen fegyelmi eljárás indult, és az Ontario-i Hagyományos Kínai Orvoslás és Akupunktúrás Szakmai Kollégiuma 12 hónapra felfüggesztette Kyung Chun Oh engedélyét, valamint több mint 29 ezer dollár pénzbüntetés kifizetésére is kötelezték. A CBC News megpróbálta felkeresni a felfüggesztett orvost az ügyben, de nem tudták elérni. Információk szerint Oh bezárta a Toronto közelében működő klinikáját, Koreába költözött és nem volt jelen a kollégiumi tárgyaláson.

Mindez egy évvel azután történt, hogy az Ontario Orvosok és Sebészek Fegyelmi Bírósága felfüggesztette Dr. Akbar Khan onkológus engedélyét 2022 júliusában, aki azt állította, hogy az ő alternatív kemoterápiás módszere nemcsak hatékonyabb, de kevesebb mellékhatással is jár. A Dr. Khan által kifejlesztett „SAFE kemoterápiáért” kezelésenként 4200 dollárt kért a betegeitől. Dr. Khan ügye a megyei Legfelsőbb Bíróság elé került, ami szerint az egykori orvos páciensei közül többen nagyon rossz állapotba kerültek kórházba, voltak, akik meghaltak, de Dr. Khan a bírósági dokumentumok szerint egy olyan beteget is kezelt a SAFE kemoterápiával, aki nem is volt rákos beteg. A felfüggesztett orvos tagadta, hogy bármi rosszat is tett volna, és fellebbezett a felfüggesztése ellen, a bíróság azonban a múlt hónapban elutasította a fellebbezést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!