Valaki 94 milliárd forintnyi jutalmat kapott Amerikában, amiért bejelentett egy tőzsdei csalást

2023. május 5. – 20:04

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) rekordösszegű, 279 millió dolláros (94 milliárd forintos) kifizetéssel jutalmazta egy visszaélés bejelentőjét – írja az MTI. A SEC nem hozott nyilvánosságra az ügyben semmiféle olyan adatot, amely lehetővé tenné a bejelentő vagy az ügy más szereplőinek azonosítását.

Ez a jutalom több mint duplája annak a 114 millió dolláros összegnek, amelyet három évvel ezelőtt adtak egy értékpapírcsalás bejelentőjének. Csak hogy magyar viszonylatban is könnyebb legyen elképzelni: a 94 milliárd forint több mint hússzorosa a múlt héten elvitt lottónyereménynek, de minden idők legnagyobb magyar lottónyereményének is közel tizenötszöröse.

A bejelentőknek kifizetett jutalmakat az amerikai kongresszus által létrehozott befektetővédelmi alapból fedezik, amelyet kizárólag értékpapírtörvény-sértők által a SEC-nek fizetett pénzbírságokból tartanak fenn. A bejelentőknek kifizetett jutalom jellemzően az adott ügyben érintett összeg 10-30 százaléka.

„Mint ez a jutalom is mutatja, rendkívüli módon ösztönözzük, hogy a bejelentők használható információval álljanak elő, ha tudomást szereztek értékpapírral történő visszaélésről vagy csalásról” – nyilatkozta Gurbir Grewal, a SEC büntető-végrehajtási osztályának igazgatója.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!