Erdoğan ismét az LMBTQ+-közösséget támadja a választási kampányában

2023. május 4. – 15:31

Másolás

Vágólapra másolva

Ismét az LMBTQ+-közösség tagjait célozza Recep Tayyip Erdoğan török elnök a választási kampányában – írja a France24.

„Mi az LMBT ellen vagyunk. A család számunkra szent. Az erős család erős nemzetet jelent. Nem számít, mit tesznek, nekünk elég Isten” – mondta Erdoğan csütörtökön a fekete-tengeri Giresun városában tartott nagygyűlésen.

A török elnök azért is lendülhetett bele ismét egy támadóbb hangvételbe, mert a múlt héten három napra kiesett a kampányolásból az egészségi állapota miatt. A 69 éves politikus kampányát emellett hátráltatja a tomboló gazdasági válság és a februári, 50 ezer ember életét követelő földrengésre adott kormányzati válasz miatti elégedetlenség.

Erdoğan egy ideig kénytelen volt visszafogottabb kampányt folytatni, amikor Törökország gyászolta a földrengés áldozatait. Üzenete azonban a választások közeledtével egyre megosztóbbá vált.

„Ismét megpróbálja egyesíteni a tömegeket maga mögött az örökös kultúrháborúk felkorbácsolásával” – mondta az AFP-nek Gonul Tol, a Közel-keleti Intézet Törökország-programjának igazgatója. „Mecsetekben kampányol, hamisan állítja, hogy az ellenzék be fogja zárni a Vallási Ügyek Igazgatóságát (Diyanet), és kiközösíti az LMBTQ-közösséget azzal, hogy perverznek és vírusokkal fertőzötteknek állítja be őket” – mondja a szakértő.

Törökország leghosszabb ideje hivatalban lévő vezetője a felmérések szerint fej-fej mellett áll a baloldal vezetőjével, Kemal Kılıçdaroğluval. Kılıçdaroğlu és hatpárti koalíciója próbál befogadóbb kampányt folytatni, és nem reagál Erdoğan rájuk tett megjegyzéseire, hanem saját üzeneteire összpontosít. Ezek közé tartozik Törökország társadalmi megosztottságának begyógyítása.

A 74 éves Kılıçdaroğlu emellett ígéretet tett a gazdasági rend helyreállítására, és vissza akarja csalogatni az országba azokat a nyugati befektetőket, akik Erdoğan uralmának utóbbi éveiben elhagyták Törökországot.

A választásokat május 14-én tartják. Márciusban húsz év után először komoly esély volt rá, hogy Erdoğan elveszti a versenyt, de azóta szorosabbá vált a verseny, és valószínű, hogy az első fordulóban nem lesz még eredmény. Az elnökválasztás hátteréről és lehetséges eredményeiről ebben a cikkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!