Ordítozott a New York-i metrón egy férfi, az egyik utas lefogta és addig szorította a nyakát, amíg megfulladt

2023. május 4. – 13:38

Másolás

Vágólapra másolva

Meghalt egy New York-i férfi, miután a metrón összetűzésbe került az utasokkal, az egyik pedig addig szorította a nyakát, amíg megfulladt – írja az AP.

A 30 éves, afroamerikai Jordan Neely ismertnek számított a New York-i metrózók körében, Michael Jackson-imitátorként ugyanis rendszeresen szórakoztatta a közönséget a Times Square-i aluljáróban.

Hétfő délután viszont több emberrel is konfliktusba került, fel-alá járkált és ordítozott az utasokkal a manhattani F vonalon járó metró egyik szerelvényében, ezért három utazó megpróbálta lefogni (az a szemtanúk beszámolóiból nem derült ki, hogy ezt pontosan miért tették).

Egyikük, egy veterán tengerészgyalogos, hátulról fogta le a férfit, a karját pedig a nyakára szorította. Addig tartotta így, amíg Neely teste elernyedt.

Az orvosszakértő később megállapította, hogy a férfi halálát a nyakára helyezett nyomás okozta, és gyilkosságnak minősítette az esetet.

Az esetről egy szabadúszó újságíró készített videófelvételt, amit a közösségi médiában is megosztott (a videó itt megtekinthető, de erős idegzetű olvasóinknak sem ajánluk). A felvételen látszódik, hogy Neely a földön fekve próbál kiszabadulni a szorításból, de nem tud, miközben az egyik utas a karját, a másik pedig a vállát fogja le. Percek múlva engedik csak el, amikor már nem mozog. Az eszméletlen férfit ezután stabil oldalfekvésbe tették. Több utas is végig nézte az eseményeket.

Amikor a szerelvény egy állomásra érkezett, a kiérkező járőrök értesítették a mentőket. Neely-t kórházba szállították, ahol halottnak nyilvánították.

A 24 éves, fehér bőrű tengerészgyalogost őrizetbe vették, de nem sokkal később vádemelés nélkül szabadon bocsátották. Jelenleg is folyik a nyomozás az ügyben.

Az incidenst rögzítő Juan Alberto Vazquez a New York Postnak azt nyilatkozta, hogy Neely „agresszív hangnemben ordítozott”, szomjúságra és éhségre panaszkodott, fizikálisan viszont senkit nem támadott meg. Vazquez elmondása szerint a tengerészgyalogos pedig azután lépett oda Neely-hez, hogy az a földre dobta a kabátját.

Neely halála újabb tiltakozáshullámokat indított, demonstrálók lepték el a New York-i metrót. A tiltakozók szerint az eset újabb bizonyíték a fekete bőrű és mentális betegségekkel küzdő emberekkel szemben tanúsított túlzott erőszakra.

A feszültséget fokozza az is, hogy az utóbbi időben éles vitákat vált ki a New York-i közéletben, hogy a gazdasági válság hatására a korábbinál is nagyobb mértékben kerülnek az utcára mentális betegségekben szenvedő emberek. Mindeközben a metrószerelvényekben és az aluljárókban megszaporodtak az erőszakos bűncselekmények, és hiába ígérte a városvezetés, hogy a jövőben fokozzák a föld alatti rendőri jelenlétet és szociális munkások is szolgálatot fognak teljesíteni az érintett területeken, látványos változás nem történt.

Dave Giffen, a Hajléktalanügyi Koalíció ügyvezető igazgatója szerint abszurd, hogy a tengerészgyalogos ellen nem emeltek vádat, és a városvezetést hibáztatta, amiért nem kezelik megfelelően a a mentálhigiénés válságot. „A tény, hogy valakit, aki kioltotta egy bajba jutott, mentálisan beteg ember életét a metrón, szabadon engedhettek anélkül, hogy bármilyen következménnyel szembesülne, megdöbbentő” – mondta.

Kedd este a város polgármestere a CNN-en viszont azt mondta, nem szabad elhamarkodott következtetéseket levonni, mivel még mindig sok az ismeretlen tényező a történetben. „Nem mondhatjuk meg csak úgy, hogy egy utasnak mit kell vagy mit nem kell tennie egy ilyen helyzetben. Hagynunk kell, hogy a vizsgálat a maga útján haladjon” – hangsúlyozta.

Jordan Neely egyedül élt, az apjával eltávolodtak egymástól, négy éve nem találkoztak. Édesanyja erőszakos körülmények között halt meg 2007-ben. A nőt megfojtották, holttestét néhány nappal később egy bőröndben találták meg egy út mellett New Jersey-ben. Az akkor 14 éves Jordan az anyja akkori barátja ellen tanúskodott a bíróságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!