Európa Tanács: Az újságíró szabadsága a társadalom szabadsága

2023. május 2. – 13:46

Másolás

Vágólapra másolva

„Mivel az újságírókra és más médiaszereplőkre számos európai országban egyre nagyobb mértékben nehezedik indokolatlan nyomás, megfélemlítés, erőszak és a munkájukba való beavatkozás egyéb formái, sürgőssé vált az újságírók biztonságát szolgáló nemzeti cselekvési tervek kidolgozása” – írta Marija Pejcinovic Buric, a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács főtitkára a sajtószabadság május 3-án esedékes világnapja alkalmából kiadott közleményében kedden.

Buric szerint a kormányoknak erősíteniük kell az újságírók védelmét, az ellenük elkövetett bűncselekmények elkövetőinek hatékony üldözésével, és tudatosítaniuk kell a társadalomban, hogy a sokszínű és független média milyen fontos szerepet játszik a valódi demokrácia megőrzésében.

Szerinte ehhez elengedhetetlen, hogy az államok kedvező környezetet teremtsenek a sokszínű és független média virágzásához és alapvető „őrkutya” szerepének betöltéséhez, ehhez pedig képesnek kell lenniük arra, hogy a kormányokat és más szereplőket felelősségre vonják.

A médiaellenes retorikának nincs helye egy demokratikus társadalomban. A politikusoknak el kell ítélniük minden újságírók elleni fenyegetést vagy támadást

– írta. A főtitkár szerint erre azért is szükség van, mert az Európa Tanács az újságírás védelmét és az újságírók biztonságát előmozdító platformjának nemrégiben közzétett, 2023-as éves jelentése a médiaszabadság romlásának aggasztó tendenciájára hívta fel a figyelmet. „A folyamat különösen Oroszországban és Fehéroroszországban drasztikus” – írta.

„Eljött az ideje, hogy a kormányok érdemi lépéseket tegyenek a sajtószabadság romlásának kezelésére. Ezeknek az eszközöknek a hatékony, nemzeti szintű megvalósítására kell összpontosítani” – írta Marija Pejcinovic Buric.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!