Mesterséges intelligenciával készült képek miatt támadják az Amnesty Internationalt

2023. május 2. – 22:33

Másolás

Vágólapra másolva

Mesterséges intelligencia által készített képekkel posztolt közösségi médiára a 2021-es kolumbiai tüntetésekről az Amnesty International. A szervezetet komoly kritika érte a hamis képek használatáért, de azzal védekezik, hogy a tüntetésekben részt vevők személyiségi jogait akarta védeni, írja a The Guardian.

A szóban forgó képek a 2021-es kolumbiai tüntetéseket akarták illusztrálni. Az országos sztrájk során legalább 38 civilt öltek meg a rendőrök. A tüntetéseket egy népszerűtlen adóreform váltotta ki, majd a rendőrség brutális reakciója fokozta.

Az Amnesty Internationalt erős kritika érte a képek használatáért, hiszen a tüntetéssorozat jól dokumentált, a rendőrségi brutalitásról rengeteg hiteles kép van. A szervezet közösségi médiában megosztott fotói egyébként csak elsőre tűnnek valódinak, ráközelítve és jobban megnézve már látszik, hogy generált képekről van szó.

„Erősen polarizált korszakot élünk, tele álhírekkel, ami miatt az emberek megkérdőjelezik a média hitelességét. És, mint tudjuk, a mesterséges intelligencia hazudik. Milyen hitelességről beszélünk, amikor valaki a mesterséges intelligencia által készített képeket kezdi publikálni?” – mondta Juancho Torres, egy bogotai fotóriporter.

A szervezet azzal védekezik, hogy a tüntetéseken részt vevők személyiségi jogait akarta védeni. A képek mellé egyébként szöveg is társult, amelyben az Amnesty megemlítette, hogy a képek mesterséges intelligenciával készültek. A szervezet azóta levette a fotókat a közösségi felületeiről.

„Eltávolítottuk a képeket a közösségimédia-bejegyzésekből, mert nem akarjuk, hogy a mesterséges intelligencia által generált képek használatával kapcsolatos kritikák elvonják a figyelmet az áldozatokkal és a kolumbiai igazságszolgáltatással kapcsolatos alapvető üzenetekről” – mondta Erika Guevara Rosas, az Amnesty amerikai igazgatója. „De komolyan vesszük a kritikát, és jobban meg akarjuk érteni a következményeket és szerepünket az ilyen technológia használatából fakadó etikai dilemmák kezelésében.”

A The Guardian egyébként megszólaltatott egy tüntetőt is, aki fél szemére megvakult a rendőri brutalitás következtében – ő azt mondta, megérti a szervezet döntését, mert még mindig félnek a retorziótól.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!