Üvegkalitkába zárva fut egy bolgár ultramaratonista, hogy pénzt gyűjtsön a függőséggel küzdő fiataloknak

2023. április 30. – 14:03

Másolás

Vágólapra másolva

Több mint két hétre üvegkalitkába zárta magát vasárnap egy szófiai parkban Krassze Georgiev bolgár ultramaratonista, hogy olyan fiataloknak gyűjtsön pénzt, akik függőséggel küzdenek – írja az MTI.

„Próbára akarom tenni magam. Meg akarom mutatni, hogyan változik valaki, ha dobozba zárják”

– mondta a sportoló.

A szófiai Nemzeti Kultúrpalota előtt felállított doboznak, amibe Georgiev vasárnap költözött be, három fala teljesen átlátszó üvegből van. Csupán egy ágy van benne és egy futópad. Georgiev a bent töltendő 15 nap alatt sem könyvhöz, sem telefonhoz, sem számítógéphez nem fér hozzá, és minden nap csak 30 percet beszélhet a kint lévőkkel.

„Ez nem fizikai kísérlet, hanem pszichológiai”

– magyarázta a hosszútávfutó.

Krassze Georgiev a Szófiában felállított kalitkában április 30-án – Fotó: Stoyan Nenov / REUTERS
Krassze Georgiev a Szófiában felállított kalitkában április 30-án – Fotó: Stoyan Nenov / REUTERS

Az összegyűjtött pénzt különféle függőségekkel, alkohol-, kábítószer-, energiaital- vagy közösségimédia-problémákkal küzdő 18 év alattiak támogatására fordítják majd.

Georgiev az Északi-sarkvidéktől Kambodzsáig mintegy 30 ultramaratont futott már végig, és teljesítette a kaliforniai Halál völgyében tartott, 217 kilométeres távfutást is. 2019-ben 1200 kilométert futott Bulgáriában, Észak-Macedóniában és Albániában, hogy arra ösztökélje az érintett országok kormányait, hogy építsenek jobb minőségű infrastruktúrát, hogy az emberek közelebbi kapcsolatba kerülhessenek egymással.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!