Zaporizzsja felől Melitopol felé indulhat majd el az ukrán ellentámadás

2023. április 29. – 22:58

Másolás

Vágólapra másolva

A legvalószínűbb, hogy az ukránok elsősorban Zaporizzsja felől, Melitopol felé próbálnak majd meg ellentámadást indítani nyolc-kilenc dandárral – mondta Resperger István ezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Katonai Nemzetbiztonsági Tanszékének a vezetője a Mandiner Podcastjában. A szakértő szerint az ukránok több elterelő hadműveletet is indíthatnak a melitopolival párhuzamosan, Luhanszk városa például az egyik ilyen helyszín lehet.

Resperger szerint az ukránok célja az Azov-tenger elérése lenne, mivel ezzel a szárazföldön elvágnák az orosz hátországot a Krím-félszigettől. A támadásra egy negyvenezer főből álló különleges egységet készítettek elő, köztük vannak a nyugati tankok kezelésére kiképzett ukrán katonák is. Az időjárás miatt Resperger szerint május közepén indulhat meg a támadás. A szakértő azt is elmondta, hogy:

  • az oroszok mostanra rengeteg helyen mélyen beásták magukat, ami miatt egyáltalán nem lesz olyan könnyű menet az ellentámadás, mint volt az ősszel;
  • viszont az idő az oroszoknak kedvez, mivel a nyugati országok nem akarják majd a végtelenségig finanszírozni Ukrajna háborúját.

Resperger szerint a vége az lesz, hogy a Nyugat rákényszeríti az ukránokat a tárgyalásra, és valamilyen kompromisszumban egyeznek meg.

(Mandiner)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!