Ferenc pápa megint történelmet ír: szavazati jogot ad öt nővérnek

2023. április 27. – 09:00

Másolás

Vágólapra másolva

A katolikus egyház történetében először adott szavazati jogot a nőknek a pápa a püspökök októberi világtalálkozóján, írja a BBC. A Vatikán szerdán jelentette be, Ferenc pápa öt nővérnek ad szavazati jogot, így ők is voksolhatnak majd a pápai tanácsadó testület ülésén, a püspöki szinóduson. A találkozón a nők korábban csak megfigyelőként vehettek részt, és bár továbbra is a férfiak szavaznak majd többségben, a római katolikus egyház évszázadok óta férfiak által dominált történetében mégis jelentős lépés a nővérek szavazati joga.

A papnők létjogosultságáért küzdő amerikai székhelyű Women's Ordination Conference „jelentős repedésnek nevezte az üvegplafonon” a pápa döntését. „A Vatikán képviselői és a püspökök évekig ellenálltak, minden zsinaton elmozdították a céltáblát, amiért nem engedték meg a nőknek a választást. A ki nem mondott ok mindig a szexizmus volt” – írta a csoport a Twitteren.

Ferenc pápa a nővérek voksolása mellett bejelentette azt is, hogy szavazati jogot kap hetven kiválasztott, nem egyházi tag is. A lépés szintén szakít a hagyományokkal, és ezzel a püspöki szinódus nem csak az egyházi méltóságok találkozója lesz.

Ferenc pápa már többször is kijelentette, hogy milyen fontosnak tartja a nők szerepét, ezzel a Telex és a Szemlélek közös egyházi sorozatában hosszan is foglalkoztunk.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!