Az egyik legsötétebb bűnügy mélyére ásnak a két gyereke meggyilkolásával vádolt nő perében

Legfontosabb

2023. április 25. – 23:36

Az egyik legsötétebb bűnügy mélyére ásnak a két gyereke meggyilkolásával vádolt nő perében
Tylee Ryan és JJ Vallow képe látható egy kerítésen 2023. április 4-én, szemben azzal a telekkel, ahol 2020-ban megtalálták a holttestüket – Fotó: Natalie Behring / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

„– Meddig akarsz még bujkálni, Anya?

– Nem bujkálok, miért gondolod, hogy bujkálok?

– Talán azért, mert megölted a testvéreimet! Ezt azért értened kéne.

– Nem én tettem. Sajnálom, hogy így érzel.”

A fenti telefonbeszélgetést hallgathatták végig Lori Vallow Daybell tárgyalásán a jelenlevők. A felvételen Colby Ryan, Vallow Daybell egyetlen életben maradt gyereke vonja kérdőre az anyját, miután megtalálták a két gyerek holttestét 2020 közepén. Ryan szerint anyja többször is hazudott neki, miközben a húgát és öccsét eltűntként keresték, valaki pedig még üzenetet is küldött neki az akkor már halott lány telefonjáról.

Lori Vallow Daybellt azzal vádolják, hogy 2019-ben szeretőjével, Chad Daybell-lel és a testvérével, Alex Coxszal együtt megölte a 16 éves lányát és a 7 éves örökbe fogadott kisfiát. Sőt, az áldozataik között lehet még Vallow negyedik férje, a 62 éves Charles Vallow és Daybell első felesége, a 49 éves Tammy Daybell is. Mindketten furcsa körülmények körülmények között haltak meg.

A nőt részben az elvakult vallásos, zombis-démonos tévképzetei és világvégehívő guru szeretője motiválhatta a gyilkosságokra, amelyek után Vallow Daybell éveken át orránál fogva vezette a rendőrséget. Pedig ha a gyermekvédelmi hatóságok és a rendőrök hisznek Vallow környezetének, a két gyerek, Tylee Ryan és JJ Vallow tragédiája talán megelőzhető lett volna.

Látszólag gondos anyából világvégehívő

Lori Norene Cox (aki későbbi férjei után csak később vette fel a Vallow és a Daybell neveket) a hetvenes években született egy olyan családba, amely állandó ellenszenvvel viseltetett a szövetségi kormány iránt, és egy alkalommal 335 ezer dolláros adótartozást is felhalmozott az adóhivatal felé. A Vox szerint a középiskola után Vallow kétszer is megházasodott, de mindkét kapcsolat válással végződött. A harmadik férje, Joseph Ryan örökbe fogadta az előző házasságából született fiát, Colbyt, és egy lányuk is született 2002-ben, Tylee.

Bár a nő ekkor még normális édesanyának tűnt, a Vox szerint amikor 2004-ben részt vett a Mrs. Texas szépségversenyen, akkor hangsúlyozta a jó anyaság fontosságát, és azzal viccelődött, hogy egy „ketyegő időzített bomba”. Abban az évben a Szerencsekerék tévéműsorban is szerepelt – állítólag Isten sugalmazására.

A Ryannel való házassága azonban nem tartott túl sokáig, és 2007-ben egy csúnya válással végződött. A felügyeleti jogvita során a bíróság elrendelte, hogy a nőt pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá, miután

kijelentette, hogy a halál is opció, csak hogy ne Ryan kapja meg a két gyerek felügyeleti jogát.

Lori testvére, Alex Cox többször is sokkolóval támadt Joseph Ryanre, amikor a gyerekeket láthatásra vitték. Ryan arról beszélt a hatóságoknak, hogy a saját és a gyerekei életét is féltette. A férfi egyébként 2018-ban meghalt, de a sajtójelentések alapján az ő halálát nem volt felesége okozhatta.

A zavaros időket azonban felváltotta egy újabb ígéretesnek tűnő házasság a negyedik férjjel: Charles Vallow-val. 2013-ban ő és Lori örökbe fogadták a 6 hónapos Joshua „JJ” Vallow-t, Charles nővérének unokáját. A család élete stabilizálódni látszott: Charles Vallow szerette a „karizmatikus és pezsgő” feleségét, Tylee és JJ pedig felszabadult gyerekkori éveiket élték, a két gyerek jól kijött egymással. Ami Lorit illeti, egykori sógornője szerint „nagyon, nagyon szerető és odaadó anya volt”. Legalábbis a felszínen – aztán bejött a képbe Chad Daybell, és minden megváltozott.

Sötét szellemek, zombik, világvége és rendőri bénázás

Chad Daybell átlagos életet élt, újságírói diplomája volt, és az egyetemen ismerkedett meg feleségével, Tammy Daybell-lel. A házaspárnak öt gyereke született, és a felesége olyannyira támogatta Daybellt, hogy a saját tanulmányait is félbehagyta, hogy a férje azt csinálhassa, amit szeretne – írja a Vox. Daybell mormon volt, és az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának híve is. Azt állította, hogy két halálközeli élmény hatására, hirtelen felindulásból átköltözött Idaho államba, ahol kapcsolatba került a „prepper”, vagyis a világvégére készülő közösséggel. A férfi annyira karizmatikus volt, hogy egyes ismerősei követték, és ugyanoda költöztek, mint ő.

Daybell és Vallow egy közös ismerős révén került kapcsolatba, aki szintén tagja volt a prepper közösségnek, és aki azt mondta nekik, hogy a páros „már sok előző életében házas volt”. Vallow és Daybell nagyon hamar közel kerültek egymáshoz, olyannyira, hogy Daybell már látatlanban elkezdte bekategorizálni a nő családtagjait a „spirituális szintjeik” szerint. A tizenéves Tyleeról például azt mondta, hogy egy sötét lélek, aki „szövetséget között a másik oldallal”, és hogy nem valószínű, hogy oldalt vált.

Lori férjéről, Charlesról kisütötték, hogy egy zombi, akit megszálltak a sötét szellemek, hogy elhozzák a világvégét.

Lori saját magának olyan erőket tulajdonított, mint a teleportálás és természeti katasztrófák előidézésének képessége – ezekkel férjét is megfenyegette. Vallow-nak az ügyéből készült Netflix-dokusorozat szerint meggyőződése volt, hogy kapcsolatba tud lépni angyalokkal, és hogy a világvége 2020 júliusában érkezik majd el.

Charles Vallow 2019-ben kért távoltartási végzést a felesége ellen, de ez nem bizonyult elégnek. A férfi egy külföldi út után bejelentést tett a rendőrségen, hogy a nő ellopta a kocsiját a reptérről, 35 000 dollárt vett fel a céges bankszámlájáról, lecserélte a házuk zárját, és a gyerekeikkel együtt egy szállodába menekült. Csakhogy amikor a rendőrség megkereste Lorit, a nő elképesztő manipulációval visszájára fordította a vádakat, és elhitette a hatóságokkal, hogy valójában Charles Vallow az őrült. Tylee megerősítette az ő verzióját az eseményekről.

Charles Vallow ezután védőőrizetet kért, és beadta a válókeresetet. Erre Lori megpróbálta elérni, hogy a férfi ne változtathassa meg életbiztosításának kedvezményezettjét a feleségéről a húgára – ez sikertelen próbálkozás volt. Ezzel egy időben Lori átadta JJ-t Charlesnak, és több mint két hónapra eltűnt. Charles Houstonba költözött; fenntartásai ellenére végül visszaadta JJ-t a nőnek, és bár elhidegülten, de házasok maradtak. „A dolgok olyan drámaian megváltoztak az elmúlt fél évben. Valami elpattant. Ez annyira hihetetlen és ijesztő” – írta egy barátjának a nőről.

Lori egy másik testvére, Adam Cox azon kevés családtagok egyike volt, akik hittek Charles Vallow-nak. Ő és a férfi azt tervezték, hogy Vallow júliusban meglátogatja Lorit, szembesíti a Chad Daybell-lel folytatott viszonyával. Azzal is megfenyegették Lorit, hogy Tammy Daybell előtt is feledi, hogy a férje megcsalja. Lori erre a másik testvérétől, Alex Coxtól kért segítséget. „A héten minden véget ér” – írta Alexnek július 10-én. Egy nappal később Charles Vallow meghalt.

Lori Vallow és Chad Daybell – Fotó: Rexburg Police Department / Madison County Sheriff's Office
Lori Vallow és Chad Daybell – Fotó: Rexburg Police Department / Madison County Sheriff's Office

2019. július 11-én a rendőrséghez befutott egy hívás Lori Vallow otthonából. A nő testvére, Alex Cox lelőtte Charles Vallow-t, de önvédelemre hivatkozott. Mivel Lori és Tylee is alátámasztották a történteket, a rendőrség elsőre különösebb vizsgálat után lezárta az ügyet.

Pedig voltak ellentmondásos részletek a történetben: Charles korábban úgy intézte, hogy aznap ő megy el JJ-ért az iskolába, vagyis nem valószínű, hogy verekedésre készült volna közvetlenül azelőtt, hogy összeszedte volna a kisfiát. Ráadásul néhány perccel a halála előtt Charles Vallow arról chatelt Adam Coxszal, hogy szerinte Alex Cox és Lori Vallow készülnek valamire, mert megjelentek a házánál. Továbbá egy későbbi ballisztikai vizsgálat kimutatta, hogy legalább egy lövést úgy adtak le Vallow-ra, hogy ő már a földön feküdt, nem pedig verekedett, ahogy Alex Cox állította. A rendőrség később újranyitotta az ügyet.

A későbbi tárgyalásokon Alex Cox felesége vallott arról, hogy a férje megölte Charles Vallow-t. Azt mondta, meglepte, hogy Cox mennyire nem rendült meg attól, hogy megölt egy embert. A férfi egyszerűen azzal indokolta a tettét, hogy Vallow „egy zombi volt”. A Cox–Vallow–Daybell trió áldozatai körül egyébként újra és újra feltűnt a „zombi” vagy „megszállott” jellemzés. Ilyen jelzőt kapott például Tylee és JJ, JJ nagymamája, Kay Woodcock; Daybell felesége; valamint Lori apja és másik testvére, Adam Cox is.

Ugyanakkor nagyon nehéz eldönteni, hogy az elborult vallásos meggyőződések vagy az anyagi nyerészkedés volt motiválóbb a hármasnak a gyilkosságokhoz.

Miután Lori Vallow-nak korábban nem sikerült módosítani Charles Vallow életbiztosítását, és saját magát beírni kedvezményezettként, így a nő elvileg nem kaphatott volna a férfi halála után pénzt. Csakhogy a közös gyerekük, JJ miatt mégis járt neki havonta 4 ezer dollár – amit egyébként a nő kevesellt egy Chad Daybell-lel folytatott chatelés során. Vallow biztosítása mellett ráadásul 2018-ban elhunyt volt férje, Joseph Ryan után is kapott pénzt – azaz hogy a lánya, Tylee kapott, de a pénzt a nő a saját bankszámlájára irányította.

Lori Vallow végzett az anyasággal

Charles Vallow halála után újabb változások álltak be a mozaikcsalád életében, Lori Vallow végleg odaköltözött a gyerekekkel Daybellhez. Néhány hónappal később, Tylee Ryan eltűnt, de ez sokáig nem tűnt fel senkinek. A tinédzsert 2019. szeptember 8-án látták utoljára a Yellowstone Nemzeti Parkban a családjával, két héttel azelőtt, hogy betöltötte volna a 17-et. Egy aznap készült fotón Tylee és JJ mosolyogva állnak, mögöttük Alex Cox nevet. A hatóságok szerint másnap Cox lelőtte a lányt.

Halála időpontját azért sikerült ilyen pontosan meghatározni, mert aznap reggel Daybell sms-t küldött feleségének, Tammy Daybellnek, hogy megmagyarázza, miért van egy frissen felásott rész a hátsó kertjükben: „Kiszúrtam egy nagy mosómedvét a kerítés mentén. Gyorsan elővettem a pisztolyomat... Elég közel értem, hogy egy lövés megtegye a hatását. Most már a kisállattemetőnkben van. Mókás idők!” – írta Tylee nyugvóhelyéről.

Nem sokkal azután, hogy Tyleet megölték, JJ is eltűnt. JJ eredetileg Vallow testvérének unokája volt, a kisfiú vér szerinti nagyanyja, Kay Woodcock pedig az adoptálás ellenére is tartotta vele a kapcsolatot. Azt mondta, hogy miután Vallow meghalt, JJ-t egyre ritkábban láthatták, utoljára 2019-ben tudtak vele beszélni videóchaten. A nagyszülők egyre jobban aggódtak a kisfiúért.

„Tudtam, hogy előző januárban Lori már nem akarta JJ-t, arról beszélt, hogy vége Charlesszal és vége JJ-vel. Olyan volt, mintha végleg befejezte volna az anyaságot”

mondta Woodcock.

JJ Vallow-t 2019. szeptember 23-án látták az általános iskolában. Az utolsó róla készült fényképen otthon ül piros pizsamában. Másnap reggel Lori panaszkodott a barátainak, hogy – az amúgy autista – JJ úgy viselkedik, mint egy „zombi”, szekrényekre mászik és rendetlenkedik. A hatóságok szerint őt is a nagybátyja, Alex Cox ölte meg még aznap.

Csak sokkal később találták meg a gyerekek holttestét

JJ és Tylee maradványait Chad Daybell idahói birtokán találták meg 2020. június 9-én, egy hónapos országos keresés után. Először a kisfiú holttestét fedezték fel egy lezárt fekete műanyag zacskóban. JJ piros pizsamát és fehér zoknit viselt, egy fehér nejlonszatyor volt a feje köré tekerve, és több réteg ragasztószalaggal lezárva, miközben még több ragasztószalag fedte közvetlenül a száját. Ragasztószalaggal kötözték össze a csuklóját, a karját és a lábait is, a karján látható zúzódások voltak. Egy fehér-kék színű gyermektakarót terítettek rá, így temették el Daybell telkén. A bomlás és a ragasztószalagok ellenére az ügyész szerint JJ még mindig „könnyen azonosítható” volt a haja és a vonásai alapján.

Tylee maradványait az ingatlan más részén, egy kisállattemető közelében találták meg. Az ügyészség szerint JJ testével ellentétben Tylee maradványai nagyon rossz állapotban voltak, ugyanis a gyilkosság után megpróbálták megégetni a testét. Találtak egy megolvadt zöld vödröt is, amely más maradványokat, köztük szerveket is tartalmazott. Az olvadt vödör alatt „egy emberi koponya részleges maradványait”, valamint egy állkapocscsontot és fogakat találtak – így be tudták azonosítani a fiatal lányt.

Lori Vallow sógornője később azt vallotta, hogy a nő és Daybell úgy hitték, hogy egy démon kiűzése után van egy kétperces időintervallum, ami alatt egy új démon szállhatja meg a testet

– de ezt meg lehet akadályozni a test tűzzel vagy vízzel történő elpusztításával vagy megkötözésével. Hogy a vallásos tévképzetek vagy a gyilkosság elrejtése volt a cél Tylee testének megégetésével, az nem derült ki.

Lori egyik gyereke halálát vagy eltűnését sem jelentette be a hatóságoknak. Emellett pedig folytatta a két gyerek szintén halott apái után járó életbiztosítási járadék felvételét, ami nagyjából 6 ezer dollárra rúgott havonta. A bíróságon hétfőn az is kiderült, hogy a nő már hónapokkal a gyerekei halála előtt az életbiztosítások működésére keresett rá az interneten.

A gyerekek után más férjek és feleségek váltak célponttá

Miután a gyerekeket megölték, de ez még nem derült ki, Vallow jegygyűrűket rendelt magának és Chad Daybellnek – bár a férfi ekkor még házasságban élt Tammy Daybell-lel. A gyilkosságok látszólagos megúszása után a pár és Alex Cox nekiálltak „megsegíteni” azokat is, akik szintén nem jöttek ki a házastársukkal. A vádak szerint ugyanis kitervelték, hogy megölik Brandon Boudreaux-t, Vallow unokahúgának válófélben levő férjét is. 2019. október 2-án Cox egy Charles Vallow nevére bejegyzett kocsival üldözőbe vette, és rá is lőtt Boudreaux-ra, de nem sikerült megölnie a férfit.

A sikertelen próbálkozás azonban nem állta útját a törekvéseiknek: a következő célpont Daybell felesége, Tammy volt. Chad Daybell előkészületként maximális összegre emelte Tammy életbiztosítását. Ugyanekkor azt mondta egy régi barátjának, hogy látomásai vannak a nő haláláról. Október 9-én Tammy arról posztolt a Facebookon, hogy egy símaszkos férfi „többször is rálőtt egy paintballpisztollyal” a háza előtt, de a fegyver nem sült el. A későbbi vádirat szerint a „paintballpisztoly” valódi fegyver volt, a símaszkos férfi pedig Alex Cox. Ugyanezen a napon Vallow és a hasonlóan elvakult vallásos barátai démonűző szertartást végeztek, hogy kiűzzék Tammy Daybellből a rossz lelkeket.

Tammy szerencséje nem tartott sokáig, alig egy héttel később a férje fojtotta meg. Három héttel később Daybell és Vallow összeházasodtak Hawaiin.

Charles Vallow halálához hasonlóan a hatóságok kezdetben nem gyanakodtak bűncselekményre, pedig az amúgy egészséges Tammy Daybell csak 49 éves volt.

Larry Woodcock, Joshua „JJ” Vallow nagyapja szól a médiához az ebédszünetben Lori Vallow Daybell két gyermeke halálát követő gyilkossági perének első napján 2023. április 10-én – Fotó: Brian Losness / Reuters
Larry Woodcock, Joshua „JJ” Vallow nagyapja szól a médiához az ebédszünetben Lori Vallow Daybell két gyermeke halálát követő gyilkossági perének első napján 2023. április 10-én – Fotó: Brian Losness / Reuters

Visszanézve hajmeresztőnek tűnhet, hogy a rendőrségnek nem tűntek fel a sorozatos halálesetek. De a Vallow–Daybell páros nyugalma nem sokáig tartott, mert Woodcockék 2019 decemberében követelték a hatóságoktól, hogy ellenőrizzék, él-e még JJ. A rendőrség innen már hamar rájött arra, hogy megvezették őket, és nyomozást indítottak Charles Vallow és Tammy Daybell halálának kivizsgálására, valamint elkezdték keresni a gyerekeket is.

Közben Lori Vallow Daybell (aki az esküvő után felvette új, már ötödik férje nevét) és Chad Daybell is eltűntek, de két hónap után végül sikerült rájuk bukkanni Hawaiin. Egyikőjük sem volt hajlandó elmondani, hogy hol van a két gyerek. Az ügyet nehezítette, hogy épp egy nappal azután, hogy parancsot adtak Tammy exhumálására, Alex Cox meghalt tüdőembóliában, 2019 decemberében. Tőle tehát már nem lehetett érdeklődni, hogy hol az unokahúga és öccse. Ahogy már említettük, a két gyerek holttestét csak fél évvel később találták meg.

Alex Cox érezhette, hogy ő lesz a bűnbak

A gyerekek eltűnése azért is váltott ki nagyobb visszhangot az Egyesült Államokban, mert a rendőrség fél éven keresztül nem haladt a megtalálásukban. Igaz, ekkor jött be a koronavírus-járvány is, ami nyilván megnehezítette a dolgukat. A hatóságokat többen kritizálták amiatt, hogy Vallow Daybell és Daybell vallomására vártak, és csak nagyon későn szerezték meg a telefonhívásaik adatait. Ahogy írtuk, végül 2020 júniusában sikerült megtalálni a holttesteket, Daybell telkén. Daybellt még aznap letartóztatták, és Lori mellett gyilkossággal vádolták meg. Ő is, akárcsak a nő, börtönben maradt a tárgyalásra várva.

Lori Vallow Daybellt egy ideig nem is tartották alkalmasnak arra, hogy tárgyalják az ügyet, de később végül beszámíthatónak ítélték. A tárgyalás során még nem derült ki, hogy Vallow Daybell mennyire hisz még mindig – ha egyáltalán hisz – azokban a téveszmékben, amelyek ide juttatták őt.

A tárgyalások elég zavaros úton jutottak el odáig, hogy egyáltalán elkezdődhessenek: Vallow Daybell két védőügyvédje is lemondott, egy harmadikat pedig eltávolítottak, egy korábbi bíró kivonta magát az ügyből. Közben Vallow és Daybell ügyeit is kettészedték, és külön is tárgyalják. Daybell Tammyvel közös gyerekei azt állítják, hogy Lori Vallow Daybell manipulálta bele apjukat a gyilkossági ügyekbe.

A nő stratégiája viszont az, hogy mindenért Alex Coxot okolja. Azt állítja, hogy a gyermekei Cox lakásában haltak meg, és sem neki, sem Daybellnek semmi köze nem volt a gyilkosságokhoz. Bár Cox kézenfekvő bűnbak, nem nagyon lehet indítékot találni a részéről. Cox mindenesetre különös módon megérezte, hogy halála után mi lesz a sorsa. „Azt hiszem, én vagyok a bűnbakjuk” – ezek voltak az egyik utolsó szavai, amit most felesége mondott el a tárgyaláson.

Lori Vallow Daybellt a gyilkosságok mellett nagy értékben elkövetett lopással is vádolják az életbiztosításokkal való visszaélések miatt. A bíróság úgy döntött, hogy ha el is ítélik gyilkosságért, nem szabható ki rá halálbüntetés. A nőt Idaho mellett Arizona államban is várja egyébként még egy tárgyalássorozat a férje, Charles Vallow meggyilkolása miatt. Chad Daybell ügyét később fogják tárgyalni, ha elítélik a gyilkosságokért, akkor őt halálbüntetéssel is sújthatják.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!