Riasztóan gyorsan melegszik a világ óceánjainak vize, ami még melegebb időjárást hoz

2023. április 25. – 10:53

Másolás

Vágólapra másolva

Soha nem melegedett még ennyire és ilyen gyorsan a világ óceánjainak vize egy friss tanulmány szerint, ami még a tudósokban is riadalmat kelt, írja a BBC. A Föld rendszerében tárolt hő 1960-2020: hová tűnik el az energia? című tanulmány szerzői szerint a következő hónapokban egy erős El Niño jelenség is be fog következni, ez egy olyan időjárási rendszer, amely felmelegíti az óceánt.

A melegebb óceánok a tudósok szerint elpusztíthatják a tengeri élővilágot, szélsőségesebb időjáráshoz és a tengerszint emelkedéséhez vezethetnek, emellett pedig kevésbé hatékonyan nyelik el a bolygót felmelegítő üvegházhatású gázokat.

A múlt héten megjelent tanulmány szerint az elmúlt 15 évben 50%-kal nőtt a Föld felhalmozott hőmennyisége, a többlet nagy része pedig az óceánokba került. Ennek a következménye például az is, hogy idén áprilisban nemcsak az óceánok általános hőmérséklete döntött új rekordot, hanem egyes régiókban a hosszú távú értékekhez képest is óriási volt a különbség.

Márciusban Észak-Amerika keleti partjainál a tenger felszíni hőmérséklete 13,8 °C-kal magasabb volt, mint az 1981-2011 közötti átlag.

„Még nem tisztázott, hogy miért történik ilyen gyors és hatalmas változás” – mondta Karina Von Schuckmann, az új tanulmány vezető szerzője, a Mercator Ocean International kutatócsoport oceanográfusa. „Az elmúlt 15 évben megduplázódott a hő az éghajlati rendszerben, nem akarom azt mondani, hogy ez az éghajlatváltozás, vagy a természetes változékonyság, vagy a kettő keveréke, még nem tudjuk. De látjuk ezt a változást”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!