Évente több mint 1200 gyerek hal meg a légszennyezettség miatt Európában

2023. április 24. – 12:00

Másolás

Vágólapra másolva

A légszennyezettség évente több mint 1200 gyermek halálát okozza Európában – írja az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) jelentéséről az MTI. A koppenhágai székhelyű szervezet szerint a szennyezett levegőnek kitett gyermekeknél nagyobb a krónikus betegségek kialakulásának kockázata is. Az EEA szakértői kiemelték, hogy a légszennyezettség akkor szorítható vissza, ha forrását – a közlekedés, az ipar és a fűtés által kibocsátott károsanyagokat – csökkentik.

Az európai környezetvédelmi szervezet egy korábbi jelentésében az áll, hogy az elmúlt évek bizonyos javulása ellenére számos európai országban még mindig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által ajánlott határértékek felett van a levegőben lévő szennyezőanyagok szintje, és a probléma főként a városokban jelentkezik. 2021-ben az Európai Unió városi lakosságának több mint 90 százaléka szívott olyan levegőt, amelyben a WHO ajánlását meghaladó volt a szálló por (PM 2,5), az ózon és a nitrogén-dioxid mennyisége. A légszennyezettség különösen nagy volt Közép- és Kelet-Európában és Olaszországban.

A jelentésben szereplő évi 1200 gyermekhalálozás Európában az unió 27 tagországa mellett Svájcot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Törökországot is érinti. Az óvodák és iskolák környékén a levegő minőségének javítását több zöldterület kialakításával lehet elérni a szakértők szerint.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!