Az amerikai hadsereg kimenekítette Szudánból a nagykövetség dolgozóit

2023. április 23. – 07:39

Másolás

Vágólapra másolva

Az amerikai hadsereg kimenekítette Szudánból az Egyesült Államok kartúmi nagykövetségének dolgozóit – derült ki Joe Biden amerikai elnök bejelentéséből, jelentette az MTI. Biden egyidejűleg a feszültség csökkentését sürgette a harcok sújtotta afrikai országban.

Amerikai kormányzati források szerint a mintegy 70 embert – a dolgozókat és családjaikat – légi úton menekítették ki és Etiópiába szállították. Biden azt mondta: azon mintegy 16 ezer amerikai állampolgárról, akik kimenekítését túl veszélyesnek ítélték, folyamatos tájékoztatást kap.

Az elnök egyúttal azonnali és feltétel nélküli tűzszünetre szólította fel a szemben álló feleket, valamint sürgette őket, tartsák szem előtt a szudáni nép akaratát. Washington átmenetileg felfüggeszti a kartúmi nagykövetségen folyó munkát. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményben arról tájékoztatott, hogy a harcok közepette zajló munka „elfogadhatatlan kockázatot” jelentene a dolgozók számára.

A fegyveres erőket irányító Abdel Fattáh al-Burháni tábornok szombaton több ország vezetőjével egyeztetett, akik állampolgáraik és diplomatáik biztonságos kimenekítését kérték. A hadsereggel szemben álló Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) nevű félkatonai milícia Twitteren szintén azt közölte, az evakuálás során együttműködtek az amerikai csapatokkal.

Szudánban a múlt hét végén kezdődtek harcok a szudáni hadsereg és az RSF között, miután megrekedtek a tárgyalások arról, hogy miként integrálják a hadsereg soraiba a félkatonai szervezetet.

Az összecsapásoknak már több száz halálos áldozatuk van.

A harcok továbbra is a fővárosban, Kartúmban, illetve a nyugati régióban található Darfúrban a legintenzívebbek, a pénteki, a ramadán böjti hónapot lezáró ünnepre meghirdetett háromnapos tűzszünet pedig gyakorlatilag azonnal összeomlott.

A magyar külügyminiszter, Szijjártó Péter arról írt a Facebookon, hogy újabb, az országban tartózkodó magyarok jelentkeztek, így mostanra 15-re nőtt a számuk. „Több evakuációs művelet szerveződik, remélhetőleg minél előbb végrehajthatóvá is válnak. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a térségbeli országokkal és az ENSZ-szel is, hogy minél előbb biztonságban tudhassunk minden magyar embert.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!