Flambírozni akarta a pizzát az a pincér, aki véletlenül felgyújtotta a madridi éttermet

2023. április 22. – 22:45

Flambírozni akarta a pizzát az a pincér, aki véletlenül felgyújtotta a madridi éttermet
A lángoló pizza az étterem weboldalán – Forrás: Burrocanaglia

Másolás

Vágólapra másolva


Ketten meghaltak, 12-en pedig megsérültek abban a madridi étteremtűzben, amelyet az okozott, hogy az egyik pincér flambírozni akarta a pizzát, és ezzel véletlenül lángra lobbantotta a dekorációt. Az egyik halott az étterem alkalmazottja, a másik pedig egy vendég – közölte a város polgármestere, aki szerint egy embert kritikus állapotban kórházban kezelnek, öt másik súlyos sérülttel együtt.

A polgármester a madridi étterem előtt nyilatkozott a sajtónak, és azt mondta, hogy a tűz a vizsgálatok szerint szerint akkor keletkezett, amikor

az egyik pincér flambírozni akart, és lángba borított egy pizzát, a lángok szinte azonnal átterjedtek az étterem oszlopait díszítő műanyag virágokra, majd a mennyezetre is.

Szemtanúk szerint a pincér alkoholt öntött az egyik kezében tartott pizzára, majd meggyújtotta azt egy flambírpisztollyal. A tányér hatalmas lángokkal égett, a műanyag virágok egy pillanat alatt lángra kaptak.

Az étteremben mintegy 30 vendég és alkalmazott tartózkodott, szerencsére a tűzoltók hamar kiértek a helyszínre, mivel az csak pár száz méterre volt a laktanyájuk, a tüzet a riasztástól számított tíz percen belül sikerült eloltaniuk. A polgármester szerint pár perc késlekedés további áldozatokat követelt volna a lángok és a hatalmas füst miatt. A rendőrség vizsgálatot indított az eset ügyében.

A spanyol szabályozás szerint az éttermek „védett útvonalainak” plafonját és falait tűzálló anyaggal kell borítani. A védett útvonal az, ami „biztonságos szabadtéri helyre vagy teljesen védett területre” vezet. A szóban forgó étteremből csak a főbejáraton keresztül lehetett kijutni, mert ugyan volt egy régi vészkijárat is, de az egy lezárt egy átjáróhoz vezetett. José Luis Martínez Almeida madridi polgármester szerint még vizsgálják, hogy az étterem megfelelt-e minden műszaki előírásnak, de azt meg megerősítette, hogy az étterem mérete és a vendégek száma alapján nem volt kötelező a vészkijárat megléte.

(Guardian, El Pais)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!