Ismét megrendezték a hagyományos bababömböltető versenyt Japánban

2023. április 22. – 14:30

Másolás

Vágólapra másolva

Négy év kihagyás után ismét megrendezték a tradicionális síró baba-szumót Tokióban – írja a Guardian. A rendezvényen 64 baba mérkőzött meg egymással.

Az évszázados hagyományokra visszatekintő versenyen démonmaszkban ijesztegetik a csecsemőket, akiket a szüleik, vagy szumó-birkózók tartanak a levegőbe.

Síró baba-szumó 2016-ban Tokióban – Fotó: David Mareuil / Anadolu Agency / Getty Images Síró baba-szumó 2016-ban Tokióban – Fotó: David Mareuil / Anadolu Agency / Getty Images
Síró baba-szumó 2016-ban Tokióban – Fotó: David Mareuil / Anadolu Agency / Getty Images

A versenyt Japán számos régiójában rendezik meg minden évben, a koronavírus-világjárvány miatt azonban az utóbbi években elmaradt. A szabályok régiónként eltérnek: a tokiói rendezvényen az a baba nyerte meg a mérkőzést, aki előbb elsírta magát, de van, ahol pont fordítva pontoznak, az a baba győz, aki tovább tűri könnycseppek nélkül az ijesztegetést.

Azt a rendezvény szervezője is elismerte, hogy a külső szemlélő számára megbotránkoztató lehet a szertartás, a japán tradíciók szerint azonban azok a babák erőteljesen tudnak sírni, egészségesen fognak felnőni, ezért nincs kivetnivaló a rendezvényben.

A versenyen részt vevő egyik nyolc hónapos kisbaba anyukája is hasonlóan vélekedett. Az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, szeretné hallani a kislánya egészséges sírását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!