Brit hírszerzés: Oroszország egyre jobban küzd az ukrajnai invázió indokoltságát bizonyító narratíva következetességéért

2023. április 22. – 09:38

Másolás

Vágólapra másolva

A brit védelmi minisztérium szombati hírszerzési jelentésében azt írja, Oroszország küzd az ukrajnai háború indoklásához használt egyik fő narratívájának következetességéért. Ez az ukrajnai inváziót a második világháború szovjet tapasztalataihoz hasonlította, és a „nácik elleni” küzdelemnek nevezte a háborút.

Bár az állami média továbbra is arra törekszik, hogy a náciellenes küzdelem mítoszával egységesítse az orosz közvéleményt, a narratíván egyre nagyobbak a repedések.

Április elején az ukrajnai invázióban jelentős szerepet vállaló Wagner-zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin nyilvánosan kérdőjelezte meg, hogy Ukrajnában valóban „nácik” lennének, amivel szembement a háború kezdete óta uralkodó állami narratívávan.

Nem sokkal a kijelentése után lefújták az idei „Nagy Honvédő Háború” emlékmeneteit. A hivatalos indoklásban biztonsági okokra hivatkoztak, a brit hírszerzés szerint azonban valószínűbb, hogy a nagyszabású katonai rendezvényeket azért nem tartják meg, mert attól tartanak, megjelennének azokon a háborúellenes tüntetők, akik felhívnák a közvélemény figyelmét az ukrán háborúban elszenvedett orosz veszteségekre.

A zavart jelzi az is, hogy április 12-én a RIA Novosztyi állami hírügynökség az FSZB archívumából származó dokumentumokról számolt be, amelyek a nácikat gyanúsítják az 1940-es katyni mészárlás elkövetésével. A valóságban azonban az FSZB elődje, az NKVD volt a felelős a 22 ezer halálos áldozattal járó vérengzésért. Ezt 2010-ben Oroszország is elismerte, és hivatalosan elítélte Joszif Sztálint a gyilkosságok elrendeléséért.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!