A Fox Corp vezérigazgatója ejtette a rágalmazási pert egy ausztrál hírportál ellen

2023. április 21. – 05:45

A Fox Corp vezérigazgatója ejtette a rágalmazási pert egy ausztrál hírportál ellen
Lachlan Murdoch, a Fox vezérigazgatója részt vesz egy rendezvényen 2023. március 08-án a kaliforniai San Franciscóban – Fotó: Kimberly White / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A Fox Corp vállalat vezérigazgatója, Lachlan Murdoch ejtette a rágalmazási pert egy ausztrál híroldal ellen egy véleménycikk miatt, amely azzal vádolta őt, hogy bűnrészes volt az amerikai Capitolium elleni január 6-i támadásban. Murdoch ügyvédje azt mondta, ügyfele biztos abban, hogy megnyerte volna a Private Media online kiadó és annak Crikey oldala elleni pert, de meg akarta akadályozni, hogy a Fox ellen megfogalmazott állításokat újra elővegyék, írja a Reuters.

Ugyanis pár nappal ezelőtt 787,5 millió dollárba került a Fox Newsnak az, hogy az ellene indított rágalmazási perben elkerülje a tárgyalást. A csatornának a Dominion nevű cégnek kell fizetnie, amiért úgy terjesztett álhíreket a vállalatról, hogy tudatában volt azok hamisságának.

Az ügy előzménye, hogy Donald Trump egyik jogásza, Sidney Powell a 2020-as amerikai elnökválasztás után azt állította, bizonyítéka van arra, hogy a cég szavazógépeivel Joe Biden elcsalta a választást. 2020 novemberében Powell rendszeres vendége volt a legnépszerűbb amerikai hírtévé, a Fox News különböző műsorainak, a Dominion pedig a csatornát és a jogászt is beperelte, mert szerintük hazugságokkal rossz hírnevüket keltették. A tárgyalás azért lett volna fontos, hogy kiderüljön: hogyan és mennyire büntethető egy médium az általa tudatosan lehozott álhírekért.

A mostani döntés a Murdoch családot érintő második nagy horderejű rágalmazási per lett volna. A néhány nappal ezelőtt lezárt ügyben a csatorna tulajdonosa, Lachlan Murdoch apja, Rupert Murdoch kénytelen lett volna nyilvános tárgyaláson tanúskodni. Ugyanígy beidézhető lett volna Tucker Carlson és Sean Hannity műsorvezető is, ezzel a megállapodással ők is elkerülik a tanúskodást.

A történtekről ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!