Lemondott a zaklatással vádolt brit miniszterelnök-helyettes

2023. április 21. – 11:51

Másolás

Vágólapra másolva

Lemondott Dominic Raab brit igazságügyi miniszter és miniszterelnök-helyettes, miután korábban többen zaklatással vádolták meg, írja a BBC. Lemondólevelében Raab azt állította, hogy az ellene indított jelentés kedvezőtlen eredményei „veszélyes precedenst” teremtettek.

„A minisztereknek képesnek kell lenniük arra, hogy közvetlen felügyeletet gyakoroljanak a magas rangú tisztviselők felett kritikus tárgyalások során. Máskülönben a miniszteri felelősség demokratikus és alkotmányos elve is elvész”

– magyarázta tovább lemondólevelében Raab. A frissen lemondott miniszter levelében azzal védekezett a zaklatási vádak ellen, hogy a miniszterek feladata a közvetlen kritikai visszajelzés a normák betartása érdekében.

A történet kapcsán a zaklatási kérdés, így a Raab ellen indított jelentés is lényegében arról szólt, hogy a politikus egyszerűen szigorú és követelőző főnök volt-e, vagy a viselkedése átlépte a zaklatás határát. Mindennek megítélésében a britek is igen megosztottak, írja a BBC.

Úgy volt, hogy a Dominic Raab elleni zaklatással kapcsolatos vádak ügyvéd által vezetett vizsgálatát csütörtökön hozzák nyilvánosságra, ez azonban aznap egyáltalán nem történt meg: Rishi Sunak miniszterelnököt pedig emiatt azzal vádolta az ellenzék, hogy késlelteti helyettese ügyének tisztázását. Sunak csütörtökön délelőtt kapta meg a vizsgálat eredményeit, miközben korábban azt ígérte, „a lehető leggyorsabban” teszik majd közzé az eredményeket.

Raab tagadta, hogy megfélemlítette volna személyzetét, azt állította a zaklatási vádakkal kapcsolatban, hogy ő „professzionálisan viselkedett”. Nyolc hivatalos panasz érkezett vele szemben. Sunakot azzal kritizálták, hogy bár látta a jelentést, mégsem tudta egyből eldönteni, hogy Raab menjen-e, vagy maradjon.

Raab lemondása Sunak kabinetjének átalakítását is magával vonja. Raabot korábban Boris Johnson után menesztették pozíciójából, Sunak azonban októberben két szerepre is kinevezte őt. A zaklatási vádak már ekkor is ott lebegtek Raab körül, Sunakot hiába kérték ekkor többen, hogy magyarázza el, mit tud a zaklatási vádakról, mielőtt újra kinevezné Raabot, végül ez nem történt meg.

Frissítés: Péntek délután már be is jelentették az új miniszterelnök-helyettest, OLiver Dowdent, míg az új igazságügyi miniszter pedig Alex Chalk lesz.

Dowden eddig is a kormányban dolgozott, a kabinetiroda titkárja, valamint a Lancester Hercegség kancellárja volt. Új posztja mellett ezeket a feladatokat is továbbviszi. Chalk a védelmi minisztériumban töltött be alacsonyabb tisztséget, és azt ott is hagyta.

A kabinet további változásokat is bejelentett: Chloe Smith a tudományos, innovációs és technológiai miniszteri posztot fogja betölteni, amikor a jelenlegi miniszter, Michelle Donelan szülési szabadságra megy, ahogy Julia Lopez kulturális és tudományos miniszter is, az ő potszját John Whittingdale fogja átvenni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!