Több százan vártak pénzosztásra, de kitört a pánik: legalább 85-en meghaltak Jemenben

2023. április 20. – 05:41

Másolás

Vágólapra másolva

Legalább 85 ember meghalt a jemeni fővárosban, Szanaában egy iskolában. Az emberek egy ramadáni jótékonysági pénzosztásra gyűltek össze, a tömeg azonban összezördült, a halálos áldozatok mellett többtucatnyian megsérültek, írja a BBC és a Guardian.

Emberek százai várták az iskolában, hogy fejenként nagyjából 9 dollárnyi (kb. 3100 forint) támogatást vehessenek át. A hútik által vezetett belügyminisztérium szerint a katasztrófa „a helyi hatóságokkal való egyeztetés nélküli, véletlenszerű pénzosztás” miatt történt. A hútik információi szerint legalább 85 halálos áldozata és 322 sérültje van a tömeg összezördülésének.

Helyi szemtanúk arról számoltak be, hogy a hútik azzal próbálták kezelni a helyzetet, hogy a levegőbe lőttek, hátha uralni tudják így a tömeget: a lövéssel azonban egy elektromos vezetéket találtak el, amely leszakadt. Az emberek ezután pánikolni kezdtek, megpróbáltak kirohanni. A hútik belügyminisztériuma jelezte, őrizetbe vettek két szervezőt, nyomozás folyik.

Jemenben 2014 óta dúl eddig már több mint tízezer áldozattal járó polgárháború a lázadó, iráni támogatást élvező hútik és a nemzetközileg elismert kormány között. A harcok láthatóan enyhültek tavaly óta, az ENSZ beavatkozásával levezényelt hat hónapos fegyverszünet óta, még úgy is, hogy ez októberben lejárt. A háború azonban az országban az ENSZ szerint „a világ egyik legrosszabb humanitárius helyzetéhez” vezetett: a lakosság több mint kétharmada él a szegénységi küszöb alatt, a hútik által átvett területeken a közalkalmazottak például évek óta nem kapnak köztisztviselői fizetést.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!