Két órán keresztül küzdöttek az életéért, halottnak nyilvánították, öt perccel később magától felébredt a texasi tinédzser

2023. április 19. – 10:31

Másolás

Vágólapra másolva

Nagyobbfajta csoda történt egy texasi konditeremben, ahol a 16 éves Sammy Berko szívrohamot kapott, majd miután két órán keresztül sikertelenül próbálták meg újraéleszteni és halottnak nyilvánították, hirtelen magához tért – írja a New York Post.

A fiú éppen a mászófal tetejére mászott fel, megrázta a csengőt, majd hirtelen elengedte magát, mozdulatlanul lógott a kötélen. Az edzőterem dolgozói szerint elsőre úgy tűnt, csak viccel, de miután nem reagált, lassan leeresztették. Ekkor jöttek rá, hogy nem poénról van szó, a fiatal szíve megállt a magasban. Azonnal nekiálltak az újraélesztésnek.

A terem dolgozói, a kiérkező mentősök és orvosok felváltva két órán keresztül végeztek szívmasszázst, de végül feladták, és az orvosok halottnak nyilvánították a fiút.

Sammy édesanyja a Fox 26-nak azt mondta, amikor befejezték az újraélesztést, odatérdelt a fia mellé (az a cikkből nem derül ki, hogy eleve ott voltak-e a szülők, vagy később értek oda), és beszélni kezdett hozzá.

„Azt mondtam neki, hogy nagyon szeretem, és sajnálom, hogy nem tudtuk megmenteni. Amikor imádkozni kezdtem, a férjem egyszer csak azt mondta: ó, istenem, megmozdult” – mesélte a nő.

A szülőket egyébként azért is nagyon megrázta az eset, mert három évvel ezelőtt vesztették el a másik fiukat, Sammy bátyját – szintén szívrohamban.

Az orvosok szerint csoda történt, soha nem láttak még olyat, hogy valaki a halottá nyilvánítása után öt perccel magától visszatért volna. Ráadásul ahhoz képest, hogy két órát töltött oxigénhiányos állapotban, Sammy minimális agykárosodással úszta meg a halált: a roham utáni pár hétben rövid távú emlékezetkiesései voltak, nem emlékszik például a szívroham napjára, csak az előző estére.

„Arra emlékszem csak, ahogy az apám azt mondja: ez történt, és jobb, ha erre most már emlékszel, mert már rengetegszer elmeséltem” – mesélte később a fiatal.

A tinédzser a szívmegállás során ischaemiás gerincsérülést is szenvedett, emiatt nem érzi a lábait, de ma már azon dolgozik, hogy újra járni tudjon.

Az egésznek ráadásul pozitív hozadéka is volt: miközben az orvosok azon dolgoztak, hogy kiderítsék, mi okozhatta a szívrohamot, felfedeztek egy ritka genetikai rendellenességet, ami öröklődik a Berko családban. Az édesanya, Jennifer és Sammy is katekolaminerg polimorf kamrai tachycardiában (CPVT) szenved.

Ez egy genetikai aritmiás szindróma, amely a szív strukturális rendellenessége ellenére is magában hordozza a kamrafibrilláció és a hirtelen halál kockázatát. Ebben szenvedett Sammy bátyja, Frankie is, aki szintén 16 éves korában halt meg szívrohamban. A fiút egész életében rohamok gyötörték, az utolsó roham után pedig hiába kezdte meg azonnal az újraélesztést a mentősként dolgozó édesapja, a kórházba érve már nem tudták megmenteni az életét.

Miután Sammynél és az édesanyjánál is diagnosztizálták a betegséget, belevághattak az élethosszig tartó gyógyszeres kezelésbe, amely segít megelőzni a szívmegállást.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!