A britek több mint fele nem akarja, hogy közpénzből koronázzák III. Károlyt

2023. április 19. – 06:52

Másolás

Vágólapra másolva

A britek több mint fele nem akarja, hogy III. Károly király közelgő megkoronázását az adófizetők finanszírozzák, derült ki egy új közvélemény-kutatásból.

A YouGov kutatása szerint a válaszadók 51 százaléka gondolja úgy, hogy a május 6-i koronázási ceremóniát nem a kormánynak kellene fizetnie. Ezzel szemben a megkérdezettek csaknem egyharmada, 32 százalék mondta, hogy közpénzből is mehet az ünneplés, míg körülbelül 18 százaléknak nem volt véleménye a témában.

Nem csoda, hogy a ceremóniát ilyen ellenérzés fogadja: az Egyesült Királyságban is megélhetési válság van, a köz- és a magánszektorban alkalmazottak jelentős része sztrájkol, miközben a magas infláció felemészti a bevételeket.

A kormány egyelőre nem hozta nyilvánosságra, hogy mennyibe fog kerülni a koronázás a briteknek, de azért lehet tudni, hogy nem lesz olcsó: május 6-án szombaton a Westminster Abbey-ben tartott ceremónia után május 7-én, vasárnap a Windsori kastélyban koncertet is tartanak. Az előrejelzések szerint több tízmillió fontra is rúghat a végösszeg.

Május 8-án, hétfőn plusz munkaszüneti napot is kap az ország, ami további gazdasági költséggel jár.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!