Tíz embert ítéltek el az ukrán személyszállító gép 2020-as lelövéséért

2023. április 17. – 17:11

Másolás

Vágólapra másolva

Egy iráni bíróság börtönbüntetésre ítélte azt a tíz fegyverest, akiket az ukrán légitársaság PS752-es Teherán–Kijev-járatának lelövésével vádoltak meg, írja a BBC. Az utasszállítót 2020. január 8-án két rakéta találta el, amelyeket a Forradalmi Gárda légvédelmi egysége lőtt ki. A fedélzeten tartózkodó mind a 176 ember meghalt, többségében irániak és kanadaiak.

Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP
Fotó: Morteza Nikoubazl / NurPhoto / AFP

Három nappal az eset után az iráni fegyveres erők elismerték, hogy tévedésből ők lőtték le a Boeinget. Irán azzal mentegetőzött, hogy hadereje riadókészültségben volt egy esetleges amerikai támadás miatt, nem sokkal korábban ugyanis Teherán rakétákkal támadott olyan iraki támaszpontokat, amelyeken amerikai katonákat szállásoltak el. Az iráni polgári légi közlekedési szervezet 2021. márciusban kiadott zárójelentésében részben felmentette a fegyveres erőket a felelősség alól. A hatóság radarhibát és a légvédelmen belüli emberi tévedést nevezte meg a katasztrófa okaként, és vádat emelt tíz ember ellen. Az eljárás 2021. novemberben indult meg a tíz katona ellen.

Az egység parancsnokát most 13 évre ítélték emberölésben való bűnrészesség és parancsmegtagadás miatt.

Kilenc másik meg nem nevezett „különböző rangú” személyt – köztük kettőt, akik a rakétarendszert kezelték – egy és három év közötti büntetésre ítéltek, az ítélet nem jogerős. Az áldozatok hozzátartozói értelmetlennek és elfogadhatatlanak nevezték az ítéleteket, szerintük az iráni igazságszolgáltatás alacsony rangú tiszteket vont felelősségre, nem pedig a fő felelősöket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!