Felgyújtotta magát egy focista, miután terrorizmussal vádolták meg amiatt, hogy sokallta a banán árát

2023. április 15. – 12:05

Felgyújtotta magát egy focista, miután terrorizmussal vádolták meg amiatt, hogy sokallta a banán árát
A pénteki temetésen a gyászolók összecsaptak a rendőrökkel Haffuz faluban – Fotó: Kabil Bousena / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Eltemették pénteken Nizar Isszaui tunéziai focistát, aki belehalt égési sérüléseibe, miután a héten felgyújtotta magát, ezzel tiltakozva a rendőrállami módszerek ellen, írja a BBC. A 35 éves férfi pénteki temetésén összecsapások voltak, a tüntetők kövekkel dobálták a rendőröket, akik könnygázt vetettek be.

Az ügy előzménye, hogy Isszauit a rendőrök terrorizmussal vádolták meg, miután összeveszett egy árussal, mert nem tudott kilogrammonként 10 dinár alatti áron banánt venni, ami a kormány által meghatározott maximális ár kétszerese.

A focista a Facebookon írta ki gondolatait az esetről, ebben „rendőrállamnak” nevezte a tunéziai hatóságokat, és hangot adott annak, hogy igazságtalannak tartja a terrorizmus vádját. Egy másik bejegyzésben azt írta, hogy „tűz általi halálra” ítélte magát.

Tette párhuzamba hozható egy 2010-es esettel, akkor Mohamed Buazizi utcai árus gyújtotta fel magát. Ez indította el tüntetések sorozatát amelyek a következő évben Zine al-Abidine Ben Ali elnök megbuktatásához vezettek. A mostani tunéziai kormány nem kommentálta Isszaui halálát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!