Felrobbant egy texasi gazdaság, 18 ezer tehén veszett oda

2023. április 14. – 10:39

Másolás

Vágólapra másolva

Hozzávetőleg 18 ezer szarvasmarha pusztult el egy robbanásban a tűzben és a füstben egy texasi tejgazdaságban a hét elején – számolt be a történtekről a Guardian. A robbanás a texasi South Fork Gazdaságban történt, és egy embert kritikus állapotban szállítottak kórházba. A hatóságok úgy vélik, hogy az ott lévő gépek gyújthatták meg a metángázt.

A tűzről helyi idő szerint hétfőn este fél nyolc körül értesítették a Castro Megyei Seriff Irodáját. A helyszínre érve egy beszorult embert találtak, akit kimentettek, ezután szállították kórházba. A tűzben és robbanásban elpusztult állatok pontos száma nem ismert, de a Seriff Irodája a BBC-nek azt mondta, hogy megközelítőleg 18 ezer állatot veszíthettek el.

A KFDA-nak nyilatkozva a seriff, Sal Rivera azt mondta, hogy a szarvasmarhák többsége azután veszett oda, hogy a tűz átterjedt egy olyan területre, ahol a teheneket tartják azelőtt, hogy a fejőhelyre kerülnek. „Van néhány, amely túlélte, és néhány pedig annyira megsérült, hogy el kell pusztítani.”

A tűz szerintük egy gép meghibásodása, túlmelegedése miatt keletkezhetett, majd ezután a metán „és ehhez hasonló dolgok meggyulladtak, elterjedtek és felrobbantak” – véli a seriff.

A washingtoni Állatjóléti Intézet a BBC-nek küldött közleményében azt írta, hogy ha a szám valós, akkor ez messze a leghalálosabb szarvasmarhákat érintő istállótűz azóta, hogy 2013 óta statisztikát vezetnek.

Az Állatjóléti Intézet szerint 2013 óta közel 6,5 millió haszonállat pusztult el istállótüzekben, ebből mintegy 6 millió csirke és körülbelül 7300 tehén, így ők arra ösztönzik a gazdaságokat, hogy vezessenek be ezt kiküszöbölő tűzvédelmi intézkedéseket. 2018 és 2021 között közel 3 millió haszonállat pusztult el tűzben, a hat legnagyobb tűzben 1,76 millió csirke pusztult el ebben az időszakban.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!