Daily Mail: A csehszlovák titkosszolgálatnak kémkedett a magyar származású üzletember a hidegháború alatt

2023. április 12. – 19:28

Daily Mail: A csehszlovák titkosszolgálatnak kémkedett a magyar származású üzletember a hidegháború alatt
A kémkedéssel vádolt Tarnóy Péter – Fotó: YouTube

Másolás

Vágólapra másolva

Szovjet megbízásból a csehszlovákoknak kémkedett a hidegháború alatt a magyar származású üzletember, Tarnóy Péter, írja a Daily Mail a Csehszlovák Biztonsági Szolgálattól származó iratokra hivatkozva. A bulvárlap szerint a most 87 éves Tarnóy az 1980-as években az AVP nevű brit gyógyszeripari vállalat vezetőjeként adott át információkat a brit védelmi minisztérium egyik szigorúan titkos laboratóriumáról és az ott használt katonai technológiákról. A titkosszolgálati iratokat nemrég oldották fel a titkosítás alól, és ezekben Piter fedőnéven szerepelt Tarnóy.

Tarnóy Péter 1956-ban disszidált, 1965-ben kezdett el az APV-nél dolgozni. A cég Csehszlovákiába is értékesített berendezéseket, emiatt Tarnóy gyakran utazott Pozsonyba. Ennek köszönhetően tudták beszervezni: 1974-ben letartóztatták, „illegális vállalkozással” gyanúsították meg. Tarnóy mindent tagadott, de végül több napi fogvatartás után beleegyezett, hogy együttműködik a csehszlovák titkosszolgálattal. A Daily Mail Tarnóy állítólagos kézzel írott beleegyező nyilatkozatát is közzé tette.

Tarnóy tagadta a kémvádakat. Azt állította a Daily Mailnek, hogy a titkosszolgálati aktákat meghamisították, és valójában a kommunista hatóságok gyanakvással figyelték őt.

Tarnóy Péter néhány éve hazatelepült Magyarországra, de továbbra is aktív maradt a gazdasági életben. A Blikk cikke szerint kilenc éve az elektromos járművek elterjesztését segítő Jedlik Ányos Klaszter elnökeként ő jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszterrel, hogy hamarosan elektromosautó-töltő gyár épül Magyarországon. Tarnóy jelenleg is tulajdonosa az elektromos töltők országos forgalmazását, telepítését és üzemeltetését végző Elektromotive Kft.-nek. A Blikk kereste az üzletembern az őt ért kémvádak miatt, de Tarnóy nem reagált a bulvár lap kérdéseire.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!