Kitört Oroszország egyik legnagyobb vulkánja, a hamu gondot okozhat a légi közlekedésben

2023. április 11. – 08:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Kamcsatka félszigeten kitört Sivelucs vulkán több mint tíz kilométeres hamufelhőt lövell ki a légkörbe, ami gondokat okozhat a légi közlekedésben, írja az MTI orosz geológusok figyelmeztetése alapján.

A KVERT elnevezésű tudományos csoport, amely a vulkánkitörésekre való reagálás szervezésével foglalkozik, közleményében arról számolt be, hogy hétfőn éjjel „erős, robbanásszerű kitörés” történt a Sivelucs vulkánon, amely Oroszország csendes-óceáni partvidékén, a Kamcsatka félszigeten található. A robbanások több mint tíz kilométeres magasságba lövellték ki a hamut.

A vulkán aktivitása hatással lehet a nemzetközi és alacsonyan közlekedő légi járatokra – figyelmeztetett a KVERT. A geológusok szerint a vulkántól nagy hamufelhő sodródott 340 kilométerre észak-északnyugati és 240 kilométerre nyugat-délnyugati irányba. Hozzátették: bármikor várható akár 15 kilométer magas hamufelhő kilövellése is a vulkánból.

Az orosz hatóságok a legmagasabb, vörös veszélyességi fokozatot hirdették ki a légi közlekedésben. A Kamcsatka félsziget körülbelül 160 vulkánja közül csak mintegy két tucatnyi aktív. A 3283 méter magas Sivelucs a félsziget egyik legnagyobb és egyben az egyik legaktív vulkánja.

A félsziget vulkanikus régiója az UNESCO természeti világörökségi helyszínei között szerepel. A hétvégén orosz geológusok a félsziget egy másik vulkánja, a Bezimjannij aktivitásáról is beszámoltak, amely szintén tíz kilométeres hamufelhőt lőtt ki magából.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!