Hat hónapos szükségállapot jön Olaszországban

2023. április 11. – 21:02

Másolás

Vágólapra másolva

Szükségállapotot hirdetett egész Olaszország területére a Földközi-tenger felől illegálisan érkezők számának növekedése miatt Nello Musumeci tengerügyi és polgári védelmi miniszter javaslatára kedden az olasz kormány, írja az Ansa. A szükségállapot, amelyet ötmillió eurós (1,9 milliárd forint) finanszírozással támogatnak kezdésként, hat hónapig tart – közölték a lap forrásai.

A döntés Matteo Piantedosi belügyminiszter és Musumeci hétfői találkozóját követően született. Kedden Musumeci azt mondta: „Tegnap beszéltem belügyminiszteri kollégámmal, Piantedosival, abszolút veszélyhelyzet van. A bevándorlás egy olyan probléma, amely a következő tíz évben biztosan velünk marad, egy olyan állapot, amely terhet ró az állami intézményrendszerre. Emberekről beszélünk, akiknek jogaik vannak, és akikhez felelősségteljesen kell viszonyulnunk” – mondta Musumeci, aki tavaly októberig Szicília kormányzója volt. A szigeten sokan szálltak partra illegálisan.

„A szükségállapot célja, hogy megkönnyítse a hivatalos eljárásokat”

– mondta Musumeci, aki szerint Szicília segítség nélkül nem képes megbirkózni a problémával.

Az elmúlt hetekben jelentősen megnőtt Olaszország déli partjainál az Észak-Afrikából illegálisan érkezők száma, csak az elmúlt három napban több mint 3000 ember kötött ki, írja a lap.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!