102 éves korában meghalt Al Jaffee, a Mad Magazin karikaturistája

2023. április 11. – 10:30

102 éves korában meghalt Al Jaffee, a Mad Magazin karikaturistája
Al Jaffee – Fotó: Bryan Bedder/ AFP/ Getty Images Mad Magazine

Másolás

Vágólapra másolva

A 102 éves korában meghalt Al Jaffee volt a lap legrégebbi munkatársa, csak három éve, 99 évesen ment nyugdíjba. Ő készítette a Mad magazin híres „behajtható” borítóját is – írja a Guardian.

Jaffee hétfőn, egy manhattani kórházban, szervi elégtelenségben halt meg. A karikaturista arról volt ismert, hogy feltalálta a Mad leghíresebb visszatérő karaktereit és a magazin ikonikus behajtható részét, ami a lap hátsó, belső borítóján szerepelt: összehajtva egy másik kép tárult az olvasó elé. Ezt a hajtási módszert eredetileg olyan magazinok középső részére tervezték, mint a Playboy.

2016-ban, 95 évesen Jaffee azt mondta, hogy a szatíra egyre nehezebb úgy, hogy a politikusok nem szégyellik a hazudozást. „Régebben a politikusok azt állították, hogy két éven belül mindenkinek munkát adnak az országban, vagy valami ilyesmi; most azt állítják, hogy mindenkinek munkát fognak adni a Marson” – mondta, utalva ezzel arra, hogy a szatíra kitalálóinak is nehezebb ennél nagyobb hülyeségeket kitalálnia.

Abraham Jaffee nem sokkal a középiskola elvégzése után már képregényekkel kezdett foglalkozni. Hamarosan már a Marvel atyjának, Stan Leenek dolgozott. Jaffee 1955-ben csatlakozott a Mad Magazinhoz, ismert volt a Hawks & Doves háborúellenes karikatúrája, amelyeket a vietnámi háború alatt rajzolt. Amikor 2020-ban, 99 évesen nyugdíjba vonult, ő volt a magazin leghosszabb ideje dolgozó munkatársa. „Egész életemben két munkám volt: az egyik a megélhetés volt, a másik a szórakoztatás” – mondta ekkor.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!