Kína pár héten belül elveszíti a világ legnépesebb országa címet

2023. április 10. – 18:24

Másolás

Vágólapra másolva

India népessége a becslések szerint a nagyon közeli jövőben meghaladhatja Kínáét. Pontos adatok a folyamatról nem állnak rendelkezésre: lehet, hogy már áprilisban, lehet, hogy csak júliusban lesz a helycsere, de az sem kizárt, hogy már meg is történt – közölte az MTI az AP amerikai hírügynökségre hivatkozva.

Demográfusok szerint hamarosan India lesz a legnépesebb ország a Földön, megelőzve Kínát, amely az 1950-es évektől szerepelt első helyen, azóta, hogy az ENSZ rögzíteni kezdte a népességi adatokat. Mindkét ország népessége külön-külön meghaladja az 1,4 milliárdot, összesen pedig a Föld mintegy 8 milliárd lakójának több mint egyharmadát teszik ki.

Lehetetlen pontosan megállapítani, hogy India mikor előzi meg Kínát, mivel mindkét ország lakosságszámát tekintve van némi bizonytalanság – mondta Bruno Schoumaker belga demográfus. Patrick Gerland, az ENSZ demográfiai kérdésekben illetékes részlegének vezetője szerint a legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy India áprilisban előzi meg Kínát.

Korábban arra számítottak hogy ez csak az évtized vége felé következik be, de Kína népszaporulatának csökkenése miatt az időpont előrébb került. Kínában az úgynevezett egykepolitika 1979-es bevezetése óta folyamatosan lassul a népességnövekedés üteme. Ezen nem változtatott sokat az sem, hogy a pekingi vezetés hét éve felhagyott az egykepolitikával, és szorgalmazni kezdte a két-, később pedig a háromgyermekes családmodellt. India ugyanakkor jóval fiatalabb népességgel rendelkezik, magasabb népszaporulati mutatóval, ezzel párhuzamosan pedig az utóbbi három évtizedben esett a csecsemőhalandóság aránya.

A kutatók kiemelik, hogy itt nem csak arról van szó, melyik ország büszkélkedhet a legnagyobb népességgel, mert a fordulat komoly társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Indiában emelkedik a munkaképes korúak száma, ami pörgetheti a gazdasági aktivitást, Kínában viszont az lesz a tendencia, hogy egyre kevesebb aktív dolgozónak kell gondoskodnia az idősödő népességről.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!