103 éves korában meghalt a nürnbergi per utolsó, magyar származású ügyésze

2023. április 9. – 09:53

103 éves korában meghalt a nürnbergi per utolsó, magyar származású ügyésze
Benjamin B. Ferencz, a nácik által elkövetett háborús bűnöket vizsgáló magyar származású amerikai ügyvéd 2014-ben – Fotó: Juan Carlos Hidalgo / MTI / EPA

Másolás

Vágólapra másolva

103. születésnapja után nem sokkal meghalt a nürnbergi per utolsó, még élő ügyésze, a magyar származású Benjamin Ferencz – írja a Hvg.hu.

Benjamin Ferencz 1920-ban, az Erdélyben található Csolton született, de egyéves korában családjával kivándorolt az Egyesült Államokba a zsidóüldözések elől. Később belépett a hadseregbe, ahol dokumentálta a náci bűnöket. Ezt követően lett 26 évesen a náci háborús bűnösöket bíróság elé állító nürnbergi per egyik ügyésze.

Az általa a bíróság elé állított 22 SS-tag közül 14-en kaptak halálos ítéletet, többen, mint bármelyik másik nürnbergi perben.

Élete nagy részében a nemzetközi büntetőbíróság és az agressziós háborúk büntethetőségét célzó törvények mellett kampányolt. Kilenc könyv és rengeteg cikk szerzője, beszélt franciául, spanyolul, németül és magyarul is. Egyik fontos álma még életében megvalósult, mikor 2002-ben létrejött a háborús bűnöket üldöző törvényszék, a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság.

Benjamin Ferencz sokat küzdött azért, hogy a holokauszt áldozatainak és túlélőinek jóvátételt szerezzen. Emellett fontos szerepe volt a Nemzetközi Büntetőbíróság felállításában, és sokat küzdött azért, hogy az agresszió nemzetközi bűncselekménynek számítson.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!