Náci relikviákat gyűjtő támogatója miatt kell magyarázkodnia az USA egyik legfelsőbb bírájának

2023. április 9. – 07:55

Náci relikviákat gyűjtő támogatója miatt kell magyarázkodnia az USA egyik legfelsőbb bírájának
Clarence Thomas, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának tagja – Fotó: Evelyn Hockstein /Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Clarence Thomasnak, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának egyik tagjának, Harlan Crown republikánus donorral ápolt barátsága miatt kell magyarázkodnia. Egy jelentésből kiderült, hogy Crow-nak van egy aláírt Mein Kampf kötete és diktátorokról készült festményei is, a bíró pedig több ajándékot is elfogadott a donortól – írja a Guardian.com.

Az amerikai Republikánusokat támogató Crow a legfelsőbb bírának adott ajándékai miatt került reflektorfénybe. Kiderült, hogy a támogatónak diktátorokról – köztük Sztálinról és Mussoliniről – készült szobrai vannak a kertjében, náci emléktárgyai és festményei is vannak, utóbbiak közül kettő Hitler munkája.

Az Amerikai Legfelső Bíróság egyik tagja, Clarence Thomas azután került nehéz helyzetbe miután a ProPublica jelentéséből többek között kiderült, hogy Crow milyen ajándékokkal halmozta el a bírót az elmúlt 25 évben. A jelentésben szó van magánrepülős utakról és drága luxusnyaralásokról is. A bíró azt mondta, hogy a szövetségi szabályok értelmében ezeket a „személyes ügyeket” nem kell bejelentenie. A Washington Post szerint Thomas 2004 óta mindössze kettő ilyen utat jelentett be, a többit titkolta, ezzel pedig sokak szerint törvényt sértett.

Egy Crow lakásában járt forrás arról beszélt, hogy Crow-nak vannak festményei George W. Bushtól és Norman Rockwelltől is, közvetlen mellettük pedig ott lóg Hitler festménye is a falon.

Bár többen is követelik, arra kevés esély van, hogy Thomast felelősségre vonják: hasonló utoljára 1804-ben fordult elő, ráadásul az amerikai törvényhozás alsóházában republikánus többség van.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!