Új terminált kapott a seattle-i reptér, csak nem fér el rajta elég gép

2023. április 9. – 10:33

Másolás

Vágólapra másolva

A Seattle-Tacoma Nemzetközi Repülőtér új, tavaly megnyílt, egymilliárd dollárból felhúzott termináljában a tervek szerint 20 széles törzsű gépnek kellene elférnie, de valamit nagyon elszámoltak – írja a Seattle Times.

Tervezési hibák sora miatt a nagyobb méretű gépek nem férnek el egymás mellett a repülőtéren, ami így 20 helyett csak 16 széles törzsűt tud egyszerre fogadni.

A kapacitáshiány azért is jelentős, mert a reptérnek egyes számítások szerint tíz- és százmillió dollár közötti veszteséget okozhat a mérethiány. Ráadásul pont ugyanaz a kapacitáshiány jelentkezik, amit az új terminállal szerettek volna megoldani a Sea-Tac reptéren. Most újra átvariálják a kapuk elrendezését, hogy több gép férjen el, azonban ez további 78 millió dollárba kerül majd.

A reptér és a kivitelező cég most egymással pereskednek: a kivitelező szerint a megrendelő nem fizette ki a költségeik egy részét, a repülőtér szerint pedig közel százmillió dolláros kárt okozott nekik a kivitelező. Az ügyet várhatóan idén decemberben tárgyalják majd bíróságon. Egy biztos: a kapacitáshiány komoly veszteség a reptérnek, az újabb átalakítás pedig nem lesz olcsó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!